Pianka z galaretką

Turkusowa pianka z galaretką cukrowymi gwiazdkami.

pianka z galaretką

SKŁADNIKI:

  • 4 białka
  • 100 ml cukru pudru
  • 2 galaretki turkusowe
  • cukrowe gwiazdki
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE: Rozpuszczamy 2 galaretki w 500 ml wrzącej wody. Studzimy w misce z zimną wodą..Oddzielamy białka od żółtek (żółtka wykorzystamy przy innej okazji), przekładamy je do misy robota, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier puder cały czas ubijając białka aż piana będzie lśnić. Gdy galaretka zaczęła tężeć, po 2 łyżki wlewamy do silikonowych foremek (18 sztuk) i czekamy aż stężeje. Resztę galaretki wlewamy do misy z ubitymi białkami i dokładnie miksujemy. Szybko przekładamy ją na stężałą galaretkę w foremkach, wyrównujemy powierzchnię najlepiej nożem i wkładamy foremki do lodówki. Gdy na drugi dzień je wyciągnęłam z lodówki,wyciągałam je delikatnie z foremek posługując się nożem, trzeba zrobić tak by powietrze się dostało do środka przy galaretce, wtedy się sama odkleja od silikonowej powierzchni foremki. Część pianek ułożyłam na talerzu i posypałam je cukrowymi gwiazdkami.

Część pianek ułożyłam na talerzu i posypałam je cukrowymi gwiazdkami. po 2 łyżki galaretki wlewamy do silikonowych foremek dodajemy cukier puder cały czas ubijając białka aż piana będzie lśnić Resztę galaretki wlewamy do misy z ubitymi białkami i dokładnie miksujemy wyrównujemy powierzchnię i wkładamy foremki do lodówki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *