Turkusowa pianka z galaretką cukrowymi gwiazdkami.
SKŁADNIKI:
- 4 białka
- 100 ml cukru pudru
- 2 galaretki turkusowe
- cukrowe gwiazdki
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE: Rozpuszczamy 2 galaretki w 500 ml wrzącej wody. Studzimy w misce z zimną wodą..Oddzielamy białka od żółtek (żółtka wykorzystamy przy innej okazji), przekładamy je do misy robota, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier puder cały czas ubijając białka aż piana będzie lśnić. Gdy galaretka zaczęła tężeć, po 2 łyżki wlewamy do silikonowych foremek (18 sztuk) i czekamy aż stężeje. Resztę galaretki wlewamy do misy z ubitymi białkami i dokładnie miksujemy. Szybko przekładamy ją na stężałą galaretkę w foremkach, wyrównujemy powierzchnię najlepiej nożem i wkładamy foremki do lodówki. Gdy na drugi dzień je wyciągnęłam z lodówki,wyciągałam je delikatnie z foremek posługując się nożem, trzeba zrobić tak by powietrze się dostało do środka przy galaretce, wtedy się sama odkleja od silikonowej powierzchni foremki. Część pianek ułożyłam na talerzu i posypałam je cukrowymi gwiazdkami.
![Część pianek ułożyłam na talerzu i posypałam je cukrowymi gwiazdkami.](http://www.gotujmy.pl/ri/126487_turkusowe-pianki-z-cukrowymi-gwiazdkami_0_0.jpg)
![po 2 łyżki galaretki wlewamy do silikonowych foremek](http://www.gotujmy.pl/ri/126487_turkusowe-pianki-z-cukrowymi-gwiazdkami_1_0.jpg)
![dodajemy cukier puder cały czas ubijając białka aż piana będzie lśnić](http://www.gotujmy.pl/ri/126487_turkusowe-pianki-z-cukrowymi-gwiazdkami_2_0.jpg)
![Resztę galaretki wlewamy do misy z ubitymi białkami i dokładnie miksujemy](http://www.gotujmy.pl/ri/126487_turkusowe-pianki-z-cukrowymi-gwiazdkami_3_0.jpg)
![wyrównujemy powierzchnię i wkładamy foremki do lodówki](http://www.gotujmy.pl/ri/126487_turkusowe-pianki-z-cukrowymi-gwiazdkami_4_0.jpg)
![Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...](http://www.linkwithin.com/pixel.png)