Zapiekanka mięsna

Zapiekanka mięsna na cieście francuskim. Szybka zapiekanka mięsno-pomidorową na cieście francuskim, robi się ją ok. 45 minut.


SKŁADNIKI:

  • 1 ciasto francuskie
  • 25 dag farszu na kotlety mielone z przyprawami
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 op. fixu Spaghetti Napoli
  • 1 marchewka
  • 20 dag sera greckiego

PRZYGOTOWANIE: Formę od tarty wyłożyć ciastem francuskim– wystające kawałki obciąć nożem (ciasto powinno lekko wystawać poza obwód formy). Ciasto nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem i podpiec ok. 10 min w temp. 150° z włączonym termoobiegiem. Farsz na mielone pozostałe po przygotowaniu kotletów mielonych (doprawionych przyprawami) i połowę cebuli pokrojonej w niewielką kostkę podsmażyć na 1 łyżce oleju. Dodać opakowanie fixu spaghetti Napoli wymieszanego w 200 ml zimnej wody, dusić ok. 5 minut i zostawić do ostygnięcia. W między czasie zetrzeć 1 marchewkę na tarce jarzynowej o dużych oczkach i ser grecki i dodać 1/3 do mięsa. Na podpieczone ciasto wyłożyć 1/3 startej marchewki i sera, następnie na całej powierzchni ciasta ułożyć mieszankę mięsa z cebulą i fixem i 1/3 mieszanki sera i marchewki, posypać resztą sera i marchewki. Formę wstawić do piekarnika. Całość piec ok. 25-30 min w temp. 200 stopni lub 180 stopni z termoobiegiem, Formę z zapiekanką wyjąć z piekarnika. Zapiekankę pokroić na 4 części i wyłożyć na talerze.

Formę z zapiekanką mięsną wyjąć z piekarnika. i postawić na desce Zapiekankę pokroić na 4 części i wyłożyć na talerze. Ciasto nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem i podpiec zetrzeć 1 marchewkę na tarce jarzynowej o dużych oczkach i ser grecki i dodać 1/3 do mięsa na całej powierzchni ciasta ułożyć mieszankę mięsa z cebulą i fixem i 1/3 mieszanki sera i marchewki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *