Piotrek często przygotowuje dania mięsne na obiad. Szczególnie takie z sosami. Bo on zawsze musi mieć na talerzu dużo i tłusto. Nawet jak gotuje zupę, to cały garnek. Tym razem postanowił przygotować żeberka wieprzowe duszone. Aby przygotować pyszne żeberka potrzeba do ich przyprawienia sól +pieprz + cebulę, tym razem wyjątkowo, aby zaostrzyć ich smak dodał chili. Podczas duszenia żeberek powstaje pyszny, naturalny sos bez konserwantów i zbędnych dodatków.
Do żeberek Piotrek przygotował marchewkę, ale tym razem bez groszku oraz sałatkę ziemniaczaną, w sposób jaki podaje się w Niemczech, czyli ugotowane ziemniaki pokrojone w grubą kostkę z dużą ilością majonezu, doprawione tylko solą i pieprzem, bez dodatków.
Ostatnio piekłam żeberka na grillu.
Polecam też moje żeberka w sosie z pampuchami.
Tak przygotowane Żeberka wieprzowe z sałatką ziemniaczaną są dla tych co nie liczą kalorii.
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka domowego smalcu,
- 1 kopiasta łyżka mąki
- do smaku sól i pieprz
- chili w młynku Kotanyi
Żeberka kroimy w grube paski (po 2 kostki), doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy smalec na patelni, układamy kawałki mięsa oprószone mąką, obsmażamy z obu stron, mięso wyciągamy na talerz, dodajemy 1 cebulę pokrojoną w piórka dusimy, do cebuli dodajemy podsmażone żeberka, podlewamy wrzącą wodą, doprawiamy delikatnie chili, przykrywamy dusimy do miękkości, uzupełniając wodą co jakiś czas.
Podajemy z czym chcemy, żeberka można podać z gotowanymi ziemniakami i polać je sosem, który powstał podczas duszenia.
Żeberka są pyszne, aromatyczne. Polecam.