Żeberka wieprzowe w sosie

Tak przygotowane żeberka w sosie przygotowywała moja mama, zawsze obsmażała oprószone mąką mięso, zanim zaczęła je dusić. Aby przygotować pyszne żeberka potrzeba tylko 3 przypraw + cebulę. Powstaje wtedy pyszny, według mnie najlepszy, naturalny  sos na świecie, bez konserwantów i zbędnych dodatków. My podajemy duszone żeberka z pampuchami, zwanymi inaczej drożdżowymi kluskami na parze, na które przepis znajdziecie tutaj. Zawsze podajemy też do nich sałatkę z buraczków, ale nie miałam ich pod ręką, gdyż żeberka powstały po spontanicznych zakupach;)

Składniki:
  • 1,5 kg żeberek wieprzowych,
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżki mąki
  • do smaku sól, czerwona papryka i pieprz młotkowany z kolendrą,

Żeberka kroimy na mniejsze paski, doprawiamy solą, papryką i pieprzem. Rozgrzewamy olej, układamy kawałki mięsa oprószone  mąką, obsmażamy z obu stron, mięso wyciągamy na talerz, dodajemy 2 cebule pokrojone w piórka podsmażamy, do podsmażonej cebuli dodajemy podsmażone kawałki mięsa, podlewamy wrzącą wodą, przykrywamy dusimy do miękkości, uzupełniając wodą gdy szybko odparowuje, gdy mięso jest gotowe i powstanie pyszny sos podajemy z kluskami na parze, ewentualnie z gotowanymi ziemniakami.

Żeberka są pyszne, aromatyczne. Polecam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.