Kurki w sosie słodko-kwaśnym

 Kurki w sosie słodko-kwaśnym do słoików?Czemu nie! Sos słodko kwaśny Piotrek przygotowuje do ryb, ale postanowił przygotować z nim kurki przywiezione z lasu. Kurki najczęściej marynujemy w delikatnej zalewie octowej lub przygotowujemy do słoików kurki w solance na zimę. Ale te kurki w sosie słodko kwaśnym zrobiły furorę na przyjęciu gdzie była podawana wódka, kurki okazały się idealną „zagrychą”, znaczy się przekąską 😉

Jak przygotować  Kurki w sosie słodko-kwaśnym do słoików na zimę?

Składniki:
  • 4 szt. cebule,
  • 6 szt ziela angielskiego,
  • 3 szt. liście laurowe,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1/2 szt. cytryny,
  • 200 g przecieru pomidorowego lub koncentrat pomidorowy
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy

Na oleju  szklimy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, wlewamy szklankę wody, zagotowujemy, wsypujemy 4 łyżki cukru, oraz sól i pieprz do smaku, dodajemy koncentrat lub przecier pomidorowy, zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy sok z 1/2 cytryny, mieszamy sos musi lekko zgęstnieć.

Obgotowane kurki, które gotowały się w osolonej wodzie około 5 minut przekładamy do słoików i zalewamy gorącym sosem słodko-kwaśnym.

Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut w garnku wyłożonym ściereczką, zalane wodą do 3/4 wysokości słoików. Wyciągamy, odwracamy do góry dnem. Tak przygotowane kurki są doskonałe po 2-3 dniach, ale my zostawiamy tak przygotowane kurki na zimę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Kurki w sosie słodko-kwaśnym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.