Przepis na Rybę w pomidorach (najlepsza)

Ryby w pomidorach nie przygotowywało się w moim rodzinnym domu. To danie na Wigilijny stół wprowadził u nas Piotr. Ryba w pomidorach, a właściwie w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym  to teraz obowiązkowy składnik na liście wigilijnego menu. Ryba w pomidorach pojawia się na naszym stole już od dobrych kilku lat, jeszcze się nam nie znudziła. Wcześnie próbowałam tzw. ryby po grecku, czyli z warzywami, ale  jakoś nigdy mi nie smakowała, a ta ryba w wykonaniu Piotra jest wg mnie najlepsza, lepszej ryby w pomidorach nie jadłam jeszcze nigdzie.

Do przygotowania ryby w pomidorach potrzebne są morskie ryby: morszczuk, mintaj, w zeszłym roku wykorzystał Piotrek świeżą makrelę. Do zakwaszania Piotrek nie stosuje octu tylko sok z cytryny, wtedy ryba ma delikatnie słodko-kwaśny smak. Rybę w pomidorach najlepiej zrobić 2 dni przed Wigilią, wtedy ryba nabierze wymaganego smaku. Jeśli nie zjemy jej w Wigilię to zawsze znajdzie amatorów w następne świąteczne dni. Piotrek robi ją też czasami na Sylwestra, gdyż może być doskonała przystawką do alkoholu, wiadomo rybka lubi pływać;)

Wreszcie udało mi się zrobić porządne zdjęcie, gdyż ryba w pomidorach to mało fotogeniczne danie.

Przepis na Rybę w pomidorach (najlepsza) ryba w pomidorach:

Najlepsza ryba w pomidorach

  • 1,5 kg filety z ryby,
  • 3 szt cebule,
  • 6 szt. ziela angielskiego,
  • 3 szt. liść laurowy,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1/2 szt. cytryny,
  • 1 szkl. oleju,
  • 10 dag mąki,
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 10 dag bułki tartej
  • do smaku sól morska prowansalska i kolorowy pieprz Kamis,

Filety z ryby kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie, obtaczamy w mące wymieszanej z bułką tartą.  Panierowane kawałki ryb smażymy w oleju na złoty kolor.  Ryby układamy w szklanej misce. Na tym samym tłuszczu co smażyliśmy ryby szklimy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, wlewamy szklankę wody zagotowujemy, wsypujemy 4 łyżki cukru, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy cały słoiczek przecieru pomidorowego, zagotowujemy. Po zagotowaniu wyciskamy sok z cytryny. Gorącym sosem zalewamy rybę, studzimy i wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Można jeść jeszcze w tym samym dniu, ale polecam wytrzymać do Wigilii.

Smacznego.

Najlepsza ryba w pomidorach

najlepsza ryba w pomidorachNajlepsza ryba w pomidorachNajlepsza ryba w pomidorachNajlepsza ryba w pomidorachNajlepsza ryba w pomidorachNajlepsza ryba w pomidorach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

18 myśli nt. „Przepis na Rybę w pomidorach (najlepsza)

  1. Robię taka samą rybkę w pomidorkach z takimi samymi przyprawami.Rybę przed smażeniem skrapiam cytryną ,a sos doprawiam octem,bo lubimy wyrażny smak.Polecam,bo rybka jest naprawde NAJLEPSZA!!!!

    • Piotrek nie cierpi octu, ostatnio przygotowywał rybę na spotkanie fundacji, w której działamy i jedna z uczestniczek skomentowała- mój tata robi najlepsze ryby na świecie, ale ta ryba jest jeszcze lepsza! My wszyscy lubimy ten przepis właśnie za delikatny smak.

  2. Pingback: Kurki w sosie słodko-kwaśnym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. zyzol, 18 grudnia 2017 o 19:54 :
    Twój komentarz oczekuje na moderację.
    zyzol, 18 grudnia 2017 o 19:53 :
    Twój komentarz oczekuje na moderację.
    Nie używam cytryny. Tylko ocet. Pozostałe przyprawy jak w przepisie. Jak moja mama. Przy smażeniu ryby pełna panierka. Mąka, jajko. mleko i przyprawy- pieprz i sól. Moja rodzina stwierdziła, że jest to wierny przepis Mamy. Nie wyobrażają sobie, abym jej nie zrobił na Wigilię. Od najstarszych do najmłodszych. Mam to wyczucie smaku. Naszej RODZINY. 🙂

  4. Ja również robię rybkę w pomidorach:D Używam domowego przecieru pomidorowego i daję ocet jabłkowy zamiast cytryny (dla mnie sok z cytryny znacznie zmienia smak). Tak czy inaczej, polecam każdemu kto nie może patrzeć na „rybę po grecku” 😛

  5. Jestem amatorem, ale lubię dobrze zjeść a tym bardziej rybkę i zrobiłem z przepisu poprosi mistrzostwo świata ryba palce lizać polecam

  6. Zamierzam zrobić tę rybę na Święta. Chciałabym jednak się upewnić czy chodzi o przecież pomidorowy czy może o koncentrat pomidorowy?

  7. Robię podobnie. Rybę smażę na patelni w oleju ale na patelnię kładę papier do pieczenia nie nasiąka olejem i się nie rozpada. A cebulkę posypuję solą pieprzem cytrynowym i dodaję trochę cukru jest chrupiąca.

  8. Co roku korzystam z tego przepisu. Nigdy go nie zapisałam i co roku mam nadzieję, że znajdę go w internecie 😅 jest i w tym 🤪

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *