Z czym kojarzą Wam się Święta, bo mi z zapachem pomarańczy. Pamiętam, że pomarańcze w okresie, gdy chodziłam do szkoły były synonimem Świąt Bożego Narodzenia, stało się po nie w długich kolejkach, a dostępne były tylko zielone pomarańcze z Kuby. Teraz te soczyste owoce dostępne są właściwie przez cały rok. Proponuję więc wam Przepis na świąteczny sernik z nutą pomarańczy, domowym cukrem waniliowym i kolorowymi słodkimi kandyzowanymi owocami. Ten sernik jest najlepszy, najlepiej smakuje po 2 dniach od upieczenia. Nuta pomarańczy w serniku doskonale wpisuje się w Święta Bożego Narodzenia.
Polecam Wam Przepis na świąteczny sernik pomarańczowy:
Składniki:
- 1 kg twaróg półtłusty,
- 9 szt jaja,
- 1/2 kostki margaryny,
- 2 szkl. cukru,
- 6 łyżek domowego cukru waniliowego,
- 2 budynie śmietankowe,
- olejek waniliowy
- 3/4 szkl. oleju,
- 1/2 szkl. soku pomarańczowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szkl. mąki,
- 1 opakowanie krojonej skórki pomarańczowej Kotanyi
- 1 opakowanie krojonej skórki cytrynowej Kotanyi
- lukier biały i żółty Dr. Oetker
- kolorowe kandyzowane owoce
Ciasto:
Rozpuszczamy margarynę, dodajemy 3 żółtka, 1 szkl. mąki, 3 łyżki cukru, 2 łyżki domowego cukru waniliowego, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy ciastem dno podłużnej formy.
Masa białkowa: w wysokim pojemniku ubijamy 9 białek na sztywno z 1,5 szkl. cukru.
Masa serowa: Do misy robota wkładamy 1 kg sera, dodajemy 6 żółtek, 4 łyżki domowego cukru waniliowego, wsypujemy 2 budynie śmietankowe, olej i sok pomarańczowy i dokładnie miksujemy. Ostrożnie dodajemy masę białkową, krojoną skórkę cytrynową i pomarańczową i mieszamy masę serową łyżką. Przekładamy całość do podłużnej formy wyłożonej ciastem i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy sernik 50 minut w temp. 200 stopni. Gdy ciasto będzie upieczone, temp. zmniejszamy do 50 stopni, włączamy termoobieg, trzymamy ciasto w piekarniku około 1 godz. Dla ozdoby przestudzony sernik smarujemy lukrem, ja wykorzystałam bardzo dobrej jakości gotowy lukier Dr. Oetkera. Jeszcze miękki lukier posypujemy posiekanymi kolorowymi kandyzowanymi owocami m.in. skórką pomarańczową, żurawiną, ananasami, skórką cytrynową.
![Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...](http://www.linkwithin.com/pixel.png)
Oj tak, pomarańcze idealnie wpisują się w bożonarodzeniowe smaki i aromaty. Sernik pychotka. 🙂
Spokojnych, rodzinnych, pięknych świat! 🙂
Pingback: Miodownik (miodowe ciasto z orzechami) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Pingback: Sernik kajmakowy - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom