Przepis na cukier waniliowy

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się szybkimi krokami. Zacznie się czas pieczenia słodkich wypieków: sernik, makowiec  nie mogą się obejść bez prawdziwego cukru waniliowego. Co prawda w sklepie jest cukier wanilinowy syntetyczny, czy też cukier z dodatkiem prawdziwej wanilii, ale nic nie zastąpi prawdziwego cukru waniliowego. Najwyższa pora zrobić własny cukier waniliowy, aby cieszyć się jego aromatem przygotowując Świąteczne wypieki.

Przygotowanie własnego cukru waniliowego  jest banalnie proste, potrzebujemy tylko cukier, prawdziwą wanilię w lasce i szczelny słoik.

Wanilia powinna być świeża, miękka i wilgotna,  nadaje wtedy intensywny aromat.

Cukier waniliowy przechowujemy w szczelnym słoiku, cukier ma aromat wanilii już następnego dnia, ale wg mnie na efekt końcowy warto poczekać dłużej.

Przepis na cukier waniliowy:

SKŁADNIKI:

  •  3 szklanki cukru
  •  3 laski wanilii Kamis

 

PRZYGOTOWANIE:

Cukier przesypujemy do słoika (ja mam litrowy).  Odcinamy końcówki laski wanilii i nacinamy wzdłuż. Za pomocą ostrego noża wyskrobujemy ziarenka wanilii i dodajemy do cukru. Całość dokładnie mieszamy, by rozbić ziarenka wanilii. Laski wanilii też wkładamy do słoiczka. Przechowujemy w szczelnym szklanym naczyniu, możemy dosypywać cukier jak ubywa i dokładać zużyte laski wanilii bo nawet bez ziarenek oddają swój niepowtarzalny aromat, u mnie w słoiku też jest pozostałość w postaci pustych lasek po wcześniejszym wykorzystaniu ziarenek wanilii .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

19 myśli nt. „Przepis na cukier waniliowy

  1. Może słój wygląda na mały, ale w słoju są 3 szklanki cukru, a z tych nadprogramowych lasek wanilia była wyciągnięta wcześniej, były puste, więc je tylko tak wetknęłam do słoja.

  2. Pingback: Przepis na świąteczny sernik pomarańczowy - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  3. Pingback: Racuchy drożdżowe z jabłkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  4. Pingback: Sernik z truskawkami i czekoladą - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  5. Pingback: Koktajl truskawkowy na maślance - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  6. Pingback: Frużelina truskawkowo-arbuzowa - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  7. Pingback: Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z kandyzowanym cukrem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  8. Pingback: Dżem z agrestu - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  9. Pingback: Miodownik (miodowe ciasto z orzechami) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  10. Pingback: Eton mess - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  11. Pingback: Frużelina truskawkowo-arbuzowa - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  12. Pingback: Walentynkowe ciasteczka - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  13. Pingback: Mini pascha z migdałami i morelami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  14. Pingback: Waniliowy budyń jaglany - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  15. Pingback: Mleczne cukierki z prosem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.