Walentynkowe ciasteczka

Walentynki już dzisiaj, na blogu ukazał się przepis na walentynkowe tartinki. A miałam dzisiaj już nic nie piec, ale blogowanie to już nałóg, a koniecznie chciałam się z Wami podzielić tym przepisem, gdyż te Walentynkowe ciasteczka są bardzo smacznei warte polecenia! Walentynkowe serca są kruche i pachnące domowym cukrem waniliowym, a ich powierzchnia to pokrojone truskawki, biała czekolada, tarte orzechy laskowe i czekolada z chili. Co Wy ułożycie na ich powierzchni to już zależy od Was!
To kruche ciasto idealnie nadaje się do przygotowywania różnych wypieków, polecam przygotować na nadchodzącą Wielkanoc- ciasteczka- pisanki,  mini mazurki lub inne ciasteczka.

Polecam Wam ten przepis na ekspresowe Walentynkowe ciasteczka, gdyż przygotowuje się je bardzo szybko i piecze też w oka mgnieniu 🙂

Walentynkowe ciasteczka

Składniki:
1 szklanka* mąki pszennej
1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/3 szklanki* cukru pudru
100 g masła
1/3 łyżeczki sody
1 łyżka domowego cukru waniliowego
* szklanka ma pojemność 250 ml

Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto można schłodzić w lodówce ok. 1 godziny. Wałkujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy i foremką o kształcie serca wykrawamy ciasteczka, które układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Można do dekorowania ciasteczek walentynkowych przygotować domowy lukier, ale ja niektóre obłożyłam przed pieczeniem plasterkami truskawek, kolejne obsypałam mielonymi orzechami, czekoladą z chili i białą czekoladą.

Pieczemy walentynkowe ciasteczka w temperaturze 160 C około 15-20 minut. Nie powinny być zbytnio przypieczone. Ciasteczka zostawiamy do ostygnięcia.  Te ciasteczka z truskawkami po upieczeniu polałam rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Walentynkowe ciasteczkawalentynkowe ciasteczkaWalentynkowe ciasteczka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.