Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z kandyzowanym cukrem

Rabarbar i truskawki to hit sezonu. Wszyscy chcą przygotować jakiś swój autorski przepis z ich udziałem. W zeszłym tygodniu na śniadaniu przed warsztatami pierogowymi Dorota poczęstowała nas pyszną konfiturą z nutą piernikową. Urzekł mnie jej piękny intensywny kolor czerwieni i świetny smak. Widziałam, że Margarytka, która też jadła konfiturę też ją sobie przygotowała. No a dzisiaj Piotrek przywiózł piękne truskawki, więc pozazdrościłam dziewczynom. Rabarbar przyniesiony z działki był w lodówce. Od razu zdecydowałam, że przygotuję pyszną konfiturę a’la Dorota. Cukier trzcinowy zastąpiłam bursztynowym cukrem kandyzowanym, który nadał konfiturze delikatnego karmelowego smaku. Przyprawę do pierników zastąpiłam przyprawą do deserów.

Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z kandyzowanym cukrem i anyżem, 5 słoiczków różnej wielkości:

konfitura truskawkowo-rabarbarowa

Składniki:
70 dag rabarbaru
1 kg truskawek
1 szklanka kandyzowanego cukru
1/2 szklanki białego cukru
3 łyżki domowego cukru waniliowego
2 łyżki przyprawy Kamis do deserów( cynamon, kandyzowany cukier, goździki, kardamon, wanilia)
1 gwaizadka anyżu Kamis

Przygotowanie
Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Truskawki były bardzo duże więc pokroiłam je na ćwiartki. Rabarbar myjemy nie obieramy ze skórki, kroimy dosyć drobno. Truskawki i rabarbar wrzucamy do garnka o grubym dnie, zasypujemy 3  łyżkami domowego cukru waniliowego, 1/2 szklanki białego cukru, wsypujemy szklankę kandyzowanego cukru, dokładnie mieszamy. Zawartość gotujemy na płycie indukcyjnej w temp. 120 stopni lub na średnim ogniu. Gdy owoce puszczą sok dodajemy przyprawę do deserów, oraz gwiazdkę anyżu. Gotujemy do momentu aż truskawki i rabarbar się rozgotują. Gorącą konfiturę przekładamy do wcześniej wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcamy dokładnie zakrętki, odwracamy słoiczki do góry dnem aż przestygną. Jeśli ktoś ma obawy co do trwałości konfitury, można słoiczki spasteryzować.
Smacznego, ta konfitura to świetny dodatek do kanapek, deserów, słodkich obiadów typu naleśniki.

SAM_6335SAM_6309SAM_6310SAM_6311SAM_6314

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z kandyzowanym cukrem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *