Kokardki z sosem czereśniowym

Patrzę każdego dnia na opakowanie makaronu w kształcie kokardek. Jednak wpadłam na pomysł, aby spróbować przygotować je własnoręcznie. Dzisiaj zrobiłam od podstaw  kokardki z ciasta pierogowego z sosem czereśniowym.

Nie jest to trudne. Polecam, satysfakcja murowana.

Kokardki z sosem czereśniowym:

SAM_6286

Ciasto na kokardki przygotowałam wg tego przepisu , zmniejszyłam składniki o 1/4.

250 g mąki,

55 ml oleju,

szczypty soli

125 ml gorącej wody

Najpierw mieszamy w misce mąkę, z solą i olejem tak długo, aż powstanie tzw. piasek. Dolewamy stopniowo wodę cały czas zagniatając ciasto, utworzy się miękkie, plastyczne, bardzo elastyczne ciasto.

Ciasto rozwałkowujemy cienko i radełkiem kroimy w małe prostokąty. Prostokąty na środku ściskamy, tworząc kokardkę, od góry dodatkowo spłaszczamy na środku.

Sos czereśniowy :

250 gram umytych czereśni
1 łyżeczka cukru
50 ml wody
50 ml śmietany 36%
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Czereśnie drylujemy. Wrzucamy do garnka z wodą i cukrem, zagotowujemy, dodajemy śmietanę, oraz mąkę wymieszaną w niewielkiej ilości wody, chwilkę gotujemy razem aż sos zgęstnieje.

SAM_6266SAM_6267SAM_6268SAM_6287SAM_6278

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Kokardki z sosem czereśniowym

  1. Pingback: Alfabetyczny spis przepisów A-Z (w trakcie realizacji) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.