Pierogi z mięsem wołowym i lubczykiem

Dzisiejszy wpis przygotowałam by wykorzystać pietruszkę i lubczyk, które rosną w skrzynkach na balkonie. Wysiałam je z nasion, jaka to frajda patrzeć jak rosną.

Lubczyk ma charakterystyczny smak Maggi, który ostatnio wykorzystałam w farszu na pierogi z mięsem z indyka. 

Tym razem ten farsz to sama natura.

Przygotowałam pierogi z mięsem (zaznaczam, że surowym przed ugotowaniem) , pietruszką i  lubczykiem, całość doprawiłam jedynie solą i pieprzem. Aby się zbytnio nie namęczyć z ciastem postanowiłam je wyrobić hakiem robota, który doskonale się do tego nadał.

Pierogi z mięsem wołowym i lubczykiem

pierogi z mięsem wołowym

Ciasto na pierogi przygotowałam wg tego przepisu , zmniejszyłam składniki o połowę

500 g mąki,

110 ml oleju,

szczypty soli

250 ml gorącej wody

Najpierw mieszamy w misce mąkę, z solą i olejem tak długo, aż powstanie tzw. piasek. Dolewamy stopniowo wodę cały czas zagniatając ciasto, utworzy się miękkie, plastyczne, bardzo elastyczne ciasto.

Ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy krążki.
na farsz:

400 g wołowiny gulaszowej
garść natki pietruszki
garść lubczyku
sól do smaku
pieprz do smaku

masło do polania

2 łyżeczki soli do gotowania pierogów

Mięso wołowe wkładamy wraz z lubczykiem i pietruszką do szatkownicy (u mnie FP 270 Kenwood) i siekamy drobno. Mięso wyjmujemy dodajemy sól i pieprz do smaku, całość mieszamy aż masa się zwiąże.

Na każdy kawałek nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy dokładnie, ja tym razem porobiłam ozdobne dziurki. Pierogi  wrzucamy  na gotującą się, osoloną wodę. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze około 10 minut na małym ogniu, ze względu na to, że farsz był z surowego mięsa.

Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, hartujemy na moment w zimnej wodzie (nie będą się kleić), wykładamy na talerz, przed podaniem smarujemy masłem i obsypujemy pietruszką.

Smacznego.

SAM_6293SAM_6296SAM_6299SAM_6300

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Pierogi z mięsem wołowym i lubczykiem

  1. też robię pierogi z surowego mięsa tak robiła mama,babcia i prababcia super cienkie ciasto plus farsz ,oczywiście bez jajka i bułki ,lubczyk super,ja daje jeszcze majeranek lub koperek i ciut gałki muszkatołowej, wszyscy z poza rodziny mówią że najlepsze jakie jedli soczyste w środku ps myślę ze to porostu są PLEMIENI

  2. Wszystko pięknie, dzięki za przepis! Farsz genialny, tylko ciasto do kitu, jednak z tradycyjnym jest o niebo lepiej – wybacz, wiem, że to nie Twój przepis na ciasto ale zdecydowanie zbyt tłuste (choć mega plastyczne!). Gotować 10 min to konieczność? mięso ugotowane jest już nawet po 5 minutach, a im dłużej w wodzie tym bardziej się rozlepiają :/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *