Pierogi z MAGGI’cznym farszem i karmelizowanym porem

Dzisiejszy wpis przygotowałam specjalnie na konkurs pt. „Twój kultowy przepis maggi” bo zamarzył mi się czerwony Mikser KitchenAid Artisan 5 . A wzięłam udział, gdyż nie należę do osób, które nigdy nie stosują przypraw. A wg mnie przyprawa Maggi to kultowa przyprawa, kiedyś stała na półce w prawie każdym domu. W moim rodzinnym domu na pewno! Kiedyś rosół bez z kropli MAGGI nie mógł się obejść, to był smak mojego dzieciństwa i domowej kuchni. Obecnie rosół umiem przygotować bez jakichkolwiek dodatków, ale MAGGI zdarza mi się stosować np. do tatara, to taka „kropka nad i” w tym daniu.

Tym razem wpadłam jednak na pomysł aby MAGGI zastąpiła sól w farszu na pierogi z mięsem z indyka.

Przygotowałam pierogi z mięsem (zaznaczam, że surowym przed ugotowaniem) , pietruszką i  MAGGI, odrobiną pieprzu. Aby się zbytnio nie namęczyć z ciastem postanowiłam je wyrobić hakiem robota, który doskonale się do tego nadał.

Porcja na 2 osoby, gdyż wychodzi z tej ilości 16 sporej wielkości pierogów.

Pierogi z MAGGI’cznym farszem i karmelizowanym porem

pierogiSAM_5926

1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanka wrzącego mleka
szczypta soli
na farsz:

1 plaster wykrojony z piersi indyka
1 łyżka natki pietruszki
2 łyżeczki MAGGI
1 łyżeczka bułki tartej
pieprz do smaku

1 mały por
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju

2 łyżeczki soli do gotowania pierogów

Do misy robota wsypujemy szklankę mąki, dajemy szczyptę soli i wlewamy wrzące mleko. Ciasto wyrabiamy hakiem ok. 5 minut. Wyrobione ciasto wyciągamy, wkładamy do folii i wstawiamy do lodówki na 20 minut.

W czasie gdy ciasto jest w lodówce przygotowujemy farsz. Mięso z indyka kroimy na kawałki, wkładamy wraz z pietruszką do szatkownicy i siekamy chwilkę. Mięso wyjmujemy dodajemy 2 łyżeczki MAGGI, 1 łyżeczkę bułki tartej i trochę pieprzu do smaku, całość mieszamy aż masa się zwiąże.

Ciasto układamy na stolnicy lekko posypanej mąką i rozwałkowujemy dosyć cienko.
Za pomocą specjalnego wykrawacza wyduszamy koła. Na każdy kawałek nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy dokładnie, jak potrafimy możemy dla ozdoby zrobić falbanki.  Pierogi  wrzucamy  na gotującą się, osoloną wodę. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze około 8 minut na małym ogniu, ze względu na to, że farsz był z surowego mięsa.

Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, hartujemy na moment w zimnej wodzie (nie będą się kleić), wykładamy na talerz, przed podaniem posypujemy przesmażonym porem na oleju z odrobiną cukru i soli.

Smacznego.

SAM_5913SAM_5914SAM_5916SAM_5917SAM_5918SAM_5919SAM_5931

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.