Wigilijna kapusta z grzybami

Kolejny przepis na Święta: postna Wigilijna kapusta z grzybami, której nie może zabraknąć na naszym Wigilijnym stole. Podawałam  już jak robimy Wigilijną kapustę z grochem czy Świąteczny bigos.  Dzisiaj będzie to kapusta z grzybami. To danie lubimy z Piotrem, jemy ją również w trakcie roku, ale wtedy dodajemy do niej  boczek, albo kiełbasę i nie jest już postna.  Do przygotowania wigilijnej kapusty wykorzystujemy  zebrane w lesie grzyby, które sami również suszymy. Grzyby suszone nadają charakterystyczny smak  temu daniu. Kapusta z grzybami idealnie nadaje się do faszerowania kruchych pasztecików, rogalików, pierogów.

Wigilijna kapusta z grzybami

  • 1 kg-  kapusta kiszona
  • garść – suszone grzyby
  • liście laurowe 2 szt
  • 2 łyżki – klarowane masło
  • 3 szt. ziele angielskie
  • czarny pieprz mielony do smaku
  • 1 cebula

Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy. Kapustę kiszoną mam ze sprawdzonego źródła więc nie jest za kwaśna, jeśli jednak jest płuczemy ją kilka razy. U mnie w rodzinnym domu kisiło się kapustę na zimę w beczce, ale teraz nie mam na to warunków, ani miejsca na jej przechowywanie. Następnie zalewamy wodą  kapustę, najlepiej wodą z moczenia grzybów i zagotowujemy. Dodajemy suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie nie solimy, gdyż kapusta ma słony smak. Całość gotujemy do miękkości kapusty i grzybów,  powinien też odparować nadmiar płynu.  Masło klarowane rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy i dodajemy do kapusty, mieszamy. Chwilę  jeszcze trzymamy w garnku na ogniu, uważając by kapusta się nie przypaliła. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

kapusta z grzybamikapusta z grzybami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.