Pikantne leczo z kurkami

Uwielbiamy Leczo, dzisiaj dodałam dodatkowo do niego kurki,  cena papryki poszła w dół, więc leczo to król jesiennych dań.

Lecsó / Leczo to węgierskie danie, ale sposobów na przygotowanie leczo istnieje bardzo dużo. Można się zastanawiać, czy jest uniwersalny przepis na Leczo. My przygotowujemy leczo z dodatkiem kiełbasy, a dzisiaj jednym ze składników są kurki.

To leczo jest bardzo pikantne, gdyż do niego Piotrek dodał pikantną mieszankę pieprzów.

 

SKŁADNIKI :

  • 6 szt.  papryki (czerwona, zielone, żółta)
  • 2 szt. kiełbasy  zwyczajnej
  • 1 cebula
  • garść świeżych kurek
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska Kamis do smaku
  • 2 łyżeczki pikantnej mieszanki pieprzów Kotanyi
PRZYGOTOWANIE :
Kiełbasę kroimy w kostkę i wraz z pokrojoną w piórka  cebulą podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Następnie dodajemy umyte kurki  i dusimy ok. 5 minut. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w paski. Przekładamy do  garnka, zalewamy 1/2  szklanki wrzącej wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut,  aż papryka będzie miękka , ale nie rozgotowana a jednocześnie odparuje płyn. Doprawiamy solą morską i pikantną mieszanką pieprzów.
My nasze leczo jemy z pieczywem. Jeśli robimy większą ilość to wkładamy do pojemników i leczo zamrażamy, jest w sam raz kiedy nie ma pomysłu na obiad.
A wy z czym podajecie Leczo?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *