Rogaliki drożdżowe z pikantnym farszem

Te rogaliki robiłam do tej pory raz i zastanawiam się czemu tylko na tym razie się skończyło, gdyż przepis jest łatwy, a rogaliki są wspaniałe w smaku. Rogaliki drożdżowe z pikantnym farszem będą doskonale pasować do Sylwestrowego menu.

  • 0,7 kg mąki,
  • 10 dag drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 350 ml mleka,
  • 1 szt. żółtko

na farsz

  • 25 dag szynki gotowanej,
  • 1 szt cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 szczypty chilli
  • sól do smaku

Przygotowujemy farsz: Cebulę siekamy w szatkownicy Triblade a szynkę kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoto na 1 łyżce oleju, doprawiamy solą i chilli, mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Będziemy używać jako farsz do drożdżowych rogalików.

Ciasto: Do rondla wlewamy mleko, podgrzewamy, dodajemy 1 łyżeczkę soli i cukru, 10 dag drożdży i mieszamy . Dosypujemy mąkę. Wyrabiamy  ciasto hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto wstawiamy  na 30 minut do piekarnika podgrzanego do 5o stopni z termoobiegiem. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z piekarnika i zagniatamy ręcznie. Ciasto dzielimy na dwie części. Obie części rozwałkowujemy w kształt koła. Koło kroimy na 8 równych trójkątów. Na Każdy trójkąt nakładamy farsz i zwijamy w rogaliki. Rogaliki układamy na blasze posmarowanej tłuszczem. Po ułożeniu rogalików na blasze smarujemy je na wierzchu żółtkiem wymieszanym z mlekiem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni, pieczemy przez 20 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.