Rogaliki drożdżowe z pikantnym farszem

Te rogaliki robiłam do tej pory raz i zastanawiam się czemu tylko na tym razie się skończyło, gdyż przepis jest łatwy, a rogaliki są wspaniałe w smaku. Rogaliki drożdżowe z pikantnym farszem będą doskonale pasować do Sylwestrowego menu.

  • 0,7 kg mąki,
  • 10 dag drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 350 ml mleka,
  • 1 szt. żółtko

na farsz

  • 25 dag szynki gotowanej,
  • 1 szt cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 szczypty chilli
  • sól do smaku

Przygotowujemy farsz: Cebulę siekamy w szatkownicy Triblade a szynkę kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoto na 1 łyżce oleju, doprawiamy solą i chilli, mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Będziemy używać jako farsz do drożdżowych rogalików.

Ciasto: Do rondla wlewamy mleko, podgrzewamy, dodajemy 1 łyżeczkę soli i cukru, 10 dag drożdży i mieszamy . Dosypujemy mąkę. Wyrabiamy  ciasto hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto wstawiamy  na 30 minut do piekarnika podgrzanego do 5o stopni z termoobiegiem. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z piekarnika i zagniatamy ręcznie. Ciasto dzielimy na dwie części. Obie części rozwałkowujemy w kształt koła. Koło kroimy na 8 równych trójkątów. Na Każdy trójkąt nakładamy farsz i zwijamy w rogaliki. Rogaliki układamy na blasze posmarowanej tłuszczem. Po ułożeniu rogalików na blasze smarujemy je na wierzchu żółtkiem wymieszanym z mlekiem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni, pieczemy przez 20 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *