Krupnik z koperkiem

Krupnik to jedna z moich ulubionych zup. Nieraz zaciągam krupnik śmietaną, ten zostawiłam w formie rosołowej za to podałam ze świeżym koperkiem. Krupnik z koperkiem jest lekki, pyszny, po prostu bardzo smaczny:)

Krupnik z koperkiem:

Składniki:
  • 1/2 kg ziemniaków,
  • 1 porcja rosołowa,
  • do smaku sól,
  • 1 op. włoszczyzny,
  • 1 woreczek kasza perłowej- 100 g,
  • 1 liść laurowy
  • 3 szt. ziela angielskiego,
  • do smaku pieprz,
  • 1 szt. cebula,
  • świeży koperek,
  • 3 ziemniaki

Do garnka wkładamy porcję rosołową, dodajemy cebulę, pokrojone w plasterki marchewki, pietruszkę, seler, przyprawy i 1 łyżeczkę soli, zalewamy 1,5 litrami wody, gotujemy ok. 30 minut, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, oraz kaszę perłową. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku pieprzem. Zupę krupnik posypujemy świeżym koperkiem. Krupnik rozlewamy do miseczek. Smacznego.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Krupnik z koperkiem

  1. Nieprawda …stare polskie przepisy zalecają na koniec gotowania dodać łychę dobrej gęstej śmietany do krupniku..bardzo często tak robię i jest pyszny !!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.