Roladki a’la Sushi w kapuście pekińskiej z mango i surimi

To danie a’la sushi doskonale się sprawdza gdy nie mamy pomysłu na danie z ryżem. Wystarczą dostępne skłądniki: kapusta pekińska, mango i surimi. Dodatek marynowanego imbiru i pędy bambusa nadają roladkom egzotycznego smaku.

Składniki:

100 g ugotowanego ryżu długoziarnistego

1/2 świeżego mango

4 szt. surimi

6 szt. liści kapusty pekińskiej

1 łyżka suszonych pomidorów z płatkami czosnku

2 szczypty soli

Liście kapusty blanszujemy, studzimy i suszymy papierowym ręcznikiem. Liście kapusty rozkładamy na folii spożywczej, w kształcie prostokąta, tak by zachodziły na siebie, na nich układamy ugotowany wcześniej ryż, który doprawiamy solą i posypujemy suszonymi pomidorami. Na nim układamy paski z mango a przez środek pasek z surimi. Dokładnie zwijamy pomagając sobie folią, końcówki folii okręcamy i wstawiamy roladkę do lodówki na około 2 godziny. Wyjmujemy roladkę, ściągamy delikatnie folię i kroimy w krążki ostrym nożem.

Smacznego!

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Roladki a’la Sushi w kapuście pekińskiej z mango i surimi

  1. Pingback: Smażona wątróbka z mango i pomidorkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *