Smażona wątróbka z mango i pomidorkami

Smażona wątróbka z mango i pomidorkami na miksie sałat z sosem winegret, to danie pyszne, zdrowe i kolorowe. Idealne na lekki obiad lub wczesną kolację. Smaczne i wyglądające bardzo apetycznie. Polecam dla osób, które nie przepadają za wątróbką.

Polecam inne przepisy z mango:
Roladki a’la Sushi w kapuście pekińskiej z mango i surimi
Sałatka z owocami
Dietetyczny koktajl z mango i truskawką
Mleczny koktajl z mango, jabłka z imbirem
Mleczny koktajl z mango, jabłka z imbirem
Koktajl z mango, miętą i miodem
Dietetyczny koktajl z pomarańczy i mango

Składniki na smażoną wątróbkę z mango, 2 porcje:
250-300 g wątróbki drobiowej
1/2 szklanka mleka
1 łyżka pszennej mąki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżki masła
1 łyżka oleju
1 dojrzałe mango
pomidorki koktajlowe
2 x po 50 g mixu sałat

Sos winegret:
2 łyżki oleju roślinnego
1/2 łyżka miodu lub syropu klonowego
1 łyżka wody
sok z połowy cytryny
sól i pieprz

Jak przygotować smażoną wątróbkę z mango i pomidorkami? Wątróbkę płuczemy w zimnej wodzie, zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, dzięki temu zabiegowi wątróbka będzie soczysta. Odsączamy wątróbkę z mleka, suszymy na ręczniku papierowym, doprawiamy solą. Wątróbkę obsypujemy mąką. Mango obieramy i kroimy w drobną kostkę. Sos przygotowujemy mieszając wszystkie składniki w zamkniętym słoiczku. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem, smażymy wątróbkę po 3-4 minuty z każdej strony. Usmażone wątróbki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.  Kroimy wątróbkę na kawałki. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Pomidorki kroimy na pół. Na talerzach rozkładamy porcje sałaty skropionej sosem, układamy kawałki wątróbek, posypujemy kostkami mango i połówkami pomidorków. Doprawiamy pieprzem i podajemy od razu. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.