Kotlety z mortadeli. Kotlety panierowane z kiełbasy

Kotlety z mortadeli. Kiedyś dawno, dawno temu, gdy mięso było na kartki, aby coś zjeść ponad normatyw 😉 kombinowało się coś z niczego, czy to na słodko, czy też wytrawne i przygotowywało się różne dziwne dla dzisiejszych miłośników kuchni potrawy. Tak powstawały domki Baby Jagi, torcik z kaszy manny, czy kotlety z mielonki faszerowane serem. To danie to klasy kuchni PRL.
Ten przepis to był jeden z lepszych sposobów przygotowania oszukanych kotletów schabowych z kiełbasy mielonki, mortadeli, czy też z konserwy turystycznej! Obecnie czasami jednak wracamy z Piotrem do smaków dzieciństwa, gdyż te proste, tanie dania były również smaczne! Powiem jednak, że kiedyś kiełbasa mielonka, czy mortadela była dużo bardziej smaczniejsza. Obecnie taka kiełbasa jest tania i mniej wartościowa niż schab, a ten przepis na kiełbasę w panierce może być ratunkiem dla niejednego domowego budżetu, który ledwo dyszy do 1 każdego miesiąca!
Kotlety z mortadeliKotlety z kiełbasy

Jak zrobić Kotlety z mortadeli. Kotlety panierowane z kiełbasy: Czytaj dalej

Print Friendly

Alfabetyczny spis przepisów A-Z (w trakcie realizacji)

Barszcz ekspresowy z ziemniakami

Beza Pavlova z bitą śmietaną i owocami

Beza Pavlova z truskawkami (beza mini)

Bitki wołowe w pikantnym sosie

Bitki wołowe pikantne

Mini Bounty w gorzkiej czekoladzie (mini bounty zartbitter)

Bruschetta tradycyjna

Bruschetta z oliwkami i pomidorami

Bruschetta z truskawkami i balsamico

bułeczki a’la Scones (mini)

Bułeczki plecione z ziołami włoskimi

Bułki owsiane

Bułki wielozbożowe

Cebularze Rolls

Chilli con carne

Chutney z czerwonych porzeczek

Chleb pszenno- żytni z płatkami

Ciasto na pierogi (Jak zrobić)

Ciasto z owocami letnimi

Ciasto z Watykanu / Ciasto szczęścia/ Chleb z Watykanu

Croissant (rogaliki z ciasta francuskiego)

Cukier lawendowy

Cukiniowe placki (pikantne placki z cukinii)

Czernina z szarymi kluskami

Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny)

Deser truskawkowy (torcik z musu truskawkowego na zimno)

Drożdżowe bułeczki z jagodami (jagodzianki)

Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe)

Dżem z agrestu

Dżem z mirabelek

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Focaccia z papryką, pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem

Frużelina jagodowa

Frużelina truskawkowo-arbuzowa

Galat Zimne nóżki

Golonka gotowana ( z wody)

Gravlax z łososia

Grzanka z jajkiem w koszulce

Gulasz Barbecue z plackami ziemniaczanymi

Gulasz wołowy (na wschodnią nutę)

Gulasz wołowy (jak zrobić)

Gulasz z podrobów z pieczarkami

Indycze skrzydła pieczone z rozmarynem

Jabłecznik z bitą śmietaną

Jajecznica z pieczarkami na tostach

Jajko w koszulce na grzankach (przepiórcze)

Jogurtowiec z galaretkami

Kanapka śniadaniowa dla tych co na diecie

Kasza manna na mleku z czereśniami

Kawa mrożona Jak zrobić kawę mrożoną?

ketchup z cukinii pikantny

Kluski z kaszy kuskus

Kluski z makiem

Kluski śląskie (Jak zrobić)

Knedle z mirabelkami i migdałami (knedle ze śliwkami)

Kokardki z sosem czereśniowym (domowe kokardki)

Koktajl truskawkowy na kefirze

Koktajl warzywny z koperkiem (ogórek i rzodkiewka)

Kompot z mirabelek

Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z kandyzowanym cukrem

Kotlety mielone (pikantne)

Kotleciki drobiowe z cytrynową nutą

Kotleciki z kurczaka i cukinii

Kremowa zupa szparagowa z serem

krokiety z chleba tostowego

Kruche babeczki z owocami

Kruche ciasteczka czekoladowe

Kruche ciasteczka migdałowe (kwiatki)

Kruche rogaliki bez cukru

Kruche rogaliki bez cukru (farsz z suszonych bakalii i rumu)

Kruche rogaliki z truskawkami

Kruche rogaliki z jagodami (serowe)

Kurczak grillowany z ryżem (słodko-kwaśny)

Kurczak po cygańsku

kurczak w miodzie i rozmarynie (pieczony)

Kurczak w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem (podudzia)

Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej

Lane kluski

Lemoniada bez cukru pomarańczowo-cytrynowa

Lemoniada ogórkowa

Lemoniada z melona

Lodowy deser z truskawkami i czekoladą

Lody czekoladowe z truskawkami (deser lodowy)

Lody malinowe

Lody marchewkowe z czekoladą z maszynki do lodów (test maszynki)

Lody miętowe z likierem miętowym

Lody miętowe z czekoladą

Lody owocowe (najlepsze)

 lody owocowe bez maszynki

lukier z białek

Lutenica (Ljutenica)

Łosoś z piekarnika z frytkami (z rozmarynem)

Makaron Muszle faszerowane wołowiną i warzywami

makaroniki z gorzką czekoladą (orzechowo-migdałowe)

Maliny w syropie

Marchewka z groszkiem (duszona)

Mini kebaby z tymiankiem i sosem chili (grillowane)

Młoda kapusta słodko-kwaśna

Młoda kapusta z kurkami i wędzonym boczkiem

Mus czekoladowy z borówkami

Naleśnik z warzywami i parówką

Naleśnik ze szpinakiem i serem a’la quesadillas (grillowany)

naleśnik z łososiem 3D (pikantny)

Naleśniki koperkowe z jajkiem i warzywami

Naleśnikowe roladki z łososiem, sosem tatarskim i sałatą

Naleśnikowe roladki z truskawkami i serem ricotta

Naleśniki z truskawkami i jogurtem greckim (Herbaciane)

Ogórki kiszone na zimę

Ogórki małosolne błyskawiczne

Okrasa z wędzonej makreli

Omlety ciasteczkowe (mini)

Omlet z mozzarella i pomidorami (klasyczny)

Panchetta Cups (Tartaletki z boczku)

Picadillo z ryżem (meksykańskie)

Piernikowe serca z lukrem

Podpłomyki

pomidory (pieczone)

pomidory (suszone) w zalewie oliwnej

Pieczeń rzymska

Piernik ekspresowy z powidłami

Pierogi drożdżowe z bobem i szynką

Pierogi leniwe (na słodko)

 pierogi z boczkiem (ruskie)

Pierogi z kaszą jaglaną i serem

Pierogi z mięsnym farszem i karmelizowanym porem

Pierogi z mięsem wołowym i lubczykiem

Pierogi z truskawkami

Pizza mini (mix smaków)

Powidła śliwkowe (powidła z mirabelek)

Przekąski z ciasta francuskiego

Pumpernikiel party z łososiem

Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe)

Sałatka greckim stylu

Schab dojrzewający (schab surowy suszony)

Sernik kajmakowy

Serowe placuszki ze szczypiorkiem (light) (bez tłuszczu)

Sorbet truskawkowy z winem

Sorbet z melona

Racuchy na jogurcie z cukrem lawendowym

Rolada bezowa z malinami

Rolady z indyka (pieczone z rozmarynem)

Sałatka śniadaniowa

Sałatka z buraczków i sera

Sałatka z farfalle, suszonymi pomidorami i oliwkami

Sałatka z farfalle i warzywami (light)

Sałatka farfalle z łososiem, grillowanymi pomidorami i jajkiem

Sałatka z grillowanym kurczakiem

Sałatka z grillowanym łososiem (dietetyczna)

Sałatka z kurczakiem i ananasem

Sałatka z makaronem i grillowanymi warzywami (light)

Sałatka z mlecza z jajkiem, pomidora i rzodkiewki

Sałatka z roszponki, pomidorów i ogórków, ze słodko-kwaśnym dresingiem

Sałatka z truskawkami, kurczakiem i sosem balsamico

Sałatka z wędzonym łososiem i przepiórczymi jajkami

Sałatka z wędzonym łososiem i serem

Sałatka  z wędzonym łososiem i truskawkami

Schab grillowany z mozzarellą

Schab i żeberka z grilla

Semifreddo porzeczkowe (deser lodowy)

Ser ricotta (domowa ricotta na serwatce)

Sernik na zimno z galaretkami

Sernik na zimno z truskawkami

Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem

Sorbet jagodowy z jogurtem

Sorbet truskawkowy z winem

Sorbet z melona

sos pomidorowy błyskawiczny

Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem

Sos śmietanowy z kurczakiem do makaronu (błyskawiczny)

Sos śmietanowo-serowy do makaronu

Surówka z kapusty, pora i koperku

Szaszłyki drobiowe z grilla

Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami)

Śledzie w pikantnej salsie

Tarta z mirabelkami i budyniem (tarta kukurydziana z owocami)

Tartaletki z kremem kokosowym (rustykalne) z mąki kukurydzianej

Tartaletki z malinami (sernikowe)

Tatar wołowy (befsztyk tatarski)

Terrina z łososiem

Torcik z Bitą śmietaną i truskawkami oraz czekoladą

Wątróbka drobiowa w sosie chili

zrazy wołowe zawijane

Zupa brokułowa z grzankami i chili

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa z botwinki na winie

Zupa z kurek z karmelizowanym porem

Zupa pieczarkowa ze śmietaną i koperkiem

Zupa pomidorowa (hiszpańska)

Zupa rybna z płotek (słodko-kwaśna)

Zupa szczawiowa z jajkiem

Zupa szpinakowa z jajkiem (zupa krem) i serem topionym

Print Friendly

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku wyszła spod ręki Piotra. Fasolka to takie męskie danie. Ja pamiętam to danie z okresu PRL, tata gotował fasolkę po bretońsku w domu, czasami jadłam na stołówce.

Fasolka po bretońsku

Składniki:
  • 400 g fasoli Jaś ,
  • kawałek boczku z kością
  • 25 dag boczku wędzonego
  • 3 szt. kiełbasa
  • 1 cebula,
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i ziołami ,
  • ognista mieszanka przypraw
  • sól morska prowansalska
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka mąki pszennej

Fasolę Jaś namoczyć na 24 godz., ugotować w tej samej wodzie z boczkiem z kością, zielem angielskim i liściem laurowym. Cebulę poszatkować w szatkownicy Triblade. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć wraz z cebula na złoto. Dodać koncentrat, ugotowaną fasolę, podlać wrzącą wodą, dodać cukier i przyprawy, gotować ok. 10 minut. Zagęścić mąką wymieszaną z niewielką ilością wody, zagotować aż fasolka po bretońsku zgęstnieje Rozłożyć do miseczek, udekorować natką pietruszki.

Print Friendly

Cynaderki wieprzowe

Cynaderki wieprzowe, czyli danie z nerek, niektórzy nie wezmą tego dania do ust, ale my je uwielbiamy z dodatkiem kartofli i buraczków. To klasyk kuchni PRL.

Cynaderki wieprzowe

SKŁADNIKI:

  • 1 kg nerek wieprzowych,
  • 1 szt duża cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 szt. kostka cielęca,
  • sól, chilli, pieprz i gałka muszkatałowa, do smaku
  • 1 kostka do mięsa z papryką,
  • 2 łyżki ciemnej zasmażki
  • 1 mini kostka-pietruszka

PRZYGOTOWANIE:

Nerki przecinamy wzdłuż, ale nie do końca, wycinamy moczowody. Wkładamy do garnka z zimną wodą i moczymy w wodzie około 1 godziny. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą, zagotowujemy, gotujemy chwilkę aż zbledną, odlewamy wodę, wykładamy nerki na durszlak i przelewamy zimną wodą, zostawiamy aż odciekną. Nerki kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w pół talarki, doprawiamy solą, pieprzem, chilli i gałką (dosłownie po szczypcie) dusimy na oleju. Dodajemy pokrojone nerki, wlewamy tyle wrzącej wody by je przykryć, dodajemy kostkę cielęcą. Dusimy powoli do miękkości około 45 minut, dodajemy kostkę mięsną z papryką, posypujemy rozgniecioną mini kostką-pietruszka, dodajemy jeszcze 2 łyżki ciemnej zasmażki i dusimy aż sos zgęstnieje. Podajemy cynadry z kartoflami i tartymi buraczkami.

 Podajemy cynadry z kartoflami i tartymi buraczkami. Nerki przecinamy wzdłuż, ale nie do końca, wycinamy moczowody. przekładamy nerki do garnka i zalewamy wrzącą wodą Cebulę kroimy w pół talarki, doprawiamy solą, pieprzem, chilli i gałką dodajemy jeszcze 2 łyżki ciemnej zasmażki i dusimy aż sos zgęstnieje
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly