Kurczak z patelni

Kurczak z patelni przeważnie powstaje z mojego lenistwa, gdy jestem sama w domu. Nie chce mi się odpalać piekarnika, więc idzie w ruch patelnia i przygotowuję obiady na 2 dni. Tym razem usmażyłam sobie na patelni 2 ćwiartki kurczaka, które zjadłam z różnymi sałatkami. Smażony na patelni kurczak to dla niektórych  osób trywialne, bardzo proste, tanie i niezbyt atrakcyjne danie, ale lubię jeść kurczaka przygotowanego na różne sposoby.

Udka kurczaka doprawiłam domową przyprawą do kurczaka. Oczywiście można mięso doprawić ulubioną przyprawą ze sklepu. Natarłam kurczaka przyprawą i zostawiłam na godzinę w lodówce. Rozgrzałam 2 łyżki oleju rzepakowego na patelni i ułożyłam kurczaka na patelni, obsmażyłam ćwiartki kurczaka z obu stron, podlałam szklanką wrzącego rosołu (można wrzącą wodą), dusiłam pod przykryciem aż mięso było miękkie, w między czasie 2 krotnie uzupełniałam płyn gdy się za wcześnie zredukował, a kurczak nie był jeszcze miękki!

Pyszny, soczysty i aromatyczny Kurczak z patelni.

Wystarczyło po usmażeniu wyłożyć kurczaka na talerz, podałam z pieczonym burakiem pokrojonym w plastry,  na sałacie, z domowym serem sałatkowym.

Przeważnie przygotowuję kurczaka z różnymi przyprawami, polecam m.in. takie przepisy:
kurczak pieczony z majerankiem i papryką
pieczony kurczak w miodzie i rozmarynie
– Kurczak pieczony z rozmarynem
oraz wiele innych dań z kurczaka w roli głównej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Kurczak z patelni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *