Zapiekane kanapki z serem i szynką

Zapiekane kanapki z serem i szynką. Zapiekanki z bagietki to mój przepis na tani domowy fast food.

Pamiętacie czasy pierwszych fast foodów w Polsce, czasy ulicznych zapiekanek, zapiekanka to był typowo polski fast food, powstały w latach 70-tych, w okresie PRL, przygotowywany i sprzedawany w ulicznych budkach. Tylko, że tamte zapiekanki serwowane były w formie długiej, podłużnej bułki z cebulowo-pieczarkowym farszem lekko posypanym tartym serem, ja zaś moje zapiekanki podaję w formie pokrojonych kanapek.najczęściej z serem i jakimś dodatkiem np. szynki, grzybów, pomidorów i innej wędliny.

Dzisiaj proponuje Wam chrupiące bagietki z dodatkiem tartego sera i szynki, robię je wtedy gdy zostanie czerstwa bagietka i Piotrek ma ochotę ją właśnie wyrzucić. On ma tendencję do kupowania zbyt dużej ilości pieczywa, a ja znajduję pomysły na ratowanie takiego kilkudniowego pieczywa, robiąc pyszne zapiekane kanapki na kolację. Ja w kuchni stosuję zasadę zero waste, u mnie nie marnuje się jedzenia i  nie gotuję też dużych ilości jak dla pułku wojska.  W tym roku przygotowałam święta dla 3 osób i nic się nie zmarnowało, wszystkiego zrobiłam na styk na 2 dni, a Smażonego karpia zamarynowałam, a bigos przełożyłam do słoików.
zapiekana bagietka

Mam patent na pyszne zapiekane kanapki, przed zapiekaniem w piekarniku każdą kromkę bagietki moczę w mleku, następnie posypuję farszem z tartego sera i posiekanej szynki, dopiero potem wkładam tak przygotowane bagietki do piekarnika. Ciasto francuskie, jajka, tarty ser i i szynkę mam zawsze w lodówce, to taki zapas sos.

Skorzystajcie z naszego przepisu na wyśmienite zapiekanki, zapiekane kanapki tradycyjne z serem i szynką.

Domowe zapiekane kanapki z bagietki.

Tradycyjnie zapiekane kanapki przygotowuję na bagietce, bułce typu kajzerka lub bułce wrocławskiej, możecie wykorzystać też chleb czy inne zalegające pieczywo.

Domowe zapiekanki z serem mozzarella, szynką i szczypiorkiem – przepis

Składniki  na 15 kanapek:
bagietka
mleko
tarty ser np. mozzarella
2-3 plastry szynki
sól, pieprz
posiekany szczypiorek

Sposób wykonania zapiekanych kanapek:

Bagietkę pokroić w kromki, namoczyć w mleku i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli macie ser w kawałku to zetrzeć na tarce. Szynkę posiekać. Ser i szynkę i szczypiorek wymieszać, można doprawić solą i pieprzem do smaku.

Na bułkach ułożyć mieszankę sera i szynki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 6-8 min, aż ser się roztopi.

Gotowe zapiekane kanapki można dodatkowo posypać siekanym szczypiorkiem. Jak ktoś lubi to można kanapki dodatkowo polać ketchupem. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *