Zapiekane kanapki z serem i szynką. Zapiekanki z bagietki to mój przepis na tani domowy fast food.
Pamiętacie czasy pierwszych fast foodów w Polsce, czasy ulicznych zapiekanek, zapiekanka to był typowo polski fast food, powstały w latach 70-tych, w okresie PRL, przygotowywany i sprzedawany w ulicznych budkach. Tylko, że tamte zapiekanki serwowane były w formie długiej, podłużnej bułki z cebulowo-pieczarkowym farszem lekko posypanym tartym serem, ja zaś moje zapiekanki podaję w formie pokrojonych kanapek.najczęściej z serem i jakimś dodatkiem np. szynki, grzybów, pomidorów i innej wędliny.
Dzisiaj proponuje Wam chrupiące bagietki z dodatkiem tartego sera i szynki, robię je wtedy gdy zostanie czerstwa bagietka i Piotrek ma ochotę ją właśnie wyrzucić. On ma tendencję do kupowania zbyt dużej ilości pieczywa, a ja znajduję pomysły na ratowanie takiego kilkudniowego pieczywa, robiąc pyszne zapiekane kanapki na kolację. Ja w kuchni stosuję zasadę zero waste, u mnie nie marnuje się jedzenia i nie gotuję też dużych ilości jak dla pułku wojska. W tym roku przygotowałam święta dla 3 osób i nic się nie zmarnowało, wszystkiego zrobiłam na styk na 2 dni, a Smażonego karpia zamarynowałam, a bigos przełożyłam do słoików.
Mam patent na pyszne zapiekane kanapki, przed zapiekaniem w piekarniku każdą kromkę bagietki moczę w mleku, następnie posypuję farszem z tartego sera i posiekanej szynki, dopiero potem wkładam tak przygotowane bagietki do piekarnika. Ciasto francuskie, jajka, tarty ser i i szynkę mam zawsze w lodówce, to taki zapas sos.
Skorzystajcie z naszego przepisu na wyśmienite zapiekanki, zapiekane kanapki tradycyjne z serem i szynką.
Domowe zapiekane kanapki z bagietki.
Tradycyjnie zapiekane kanapki przygotowuję na bagietce, bułce typu kajzerka lub bułce wrocławskiej, możecie wykorzystać też chleb czy inne zalegające pieczywo.
Domowe zapiekanki z serem mozzarella, szynką i szczypiorkiem – przepis
Składniki na 15 kanapek:
bagietka
mleko
tarty ser np. mozzarella
2-3 plastry szynki
sól, pieprz
posiekany szczypiorek
Sposób wykonania zapiekanych kanapek:
Bagietkę pokroić w kromki, namoczyć w mleku i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli macie ser w kawałku to zetrzeć na tarce. Szynkę posiekać. Ser i szynkę i szczypiorek wymieszać, można doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na bułkach ułożyć mieszankę sera i szynki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 6-8 min, aż ser się roztopi.
Gotowe zapiekane kanapki można dodatkowo posypać siekanym szczypiorkiem. Jak ktoś lubi to można kanapki dodatkowo polać ketchupem. Smacznego!