Karp smażony w zalewie octowej

Karp smażony w zalewie octowej. Proponuję Wam jeden z naszych przepisów na sylwestrowego karpia w zalewie.  U nas na wigilijnym stole nie może zabraknąć smażonego karpia w panierce z bułki tartej, a że Piotrek przygotowuje tych kawałków naprawdę sporo, to trzeba to jakoś zagospodarować. Gdy zostanie karp smażony, to co zostanie zostaje ląduje w marynacie np. z rolmopsów . Bardzo Wam polecam przygotować Karpia smażonego w delikatnej zalewie octowej, jest rewelacyjny w smaku..

W 2016 roku podałam już przepis na Karpia smażonego w delikatnej zalewie z  marynaty, którą w lecie marynuję paprykę. Jeśli chcemy karpia smażonego w zalewie przechowywać dłużej niż do Sylwestra to polecam pasteryzację w garnku. Słoik z karpiem w zalewie zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min. od momentu zagotowania wody. Tak przygotowanego karpia możemy przechowywać nawet kilka miesięcy.
karp smazony w zalewie octowej

My karpia smażonego w zalewie octowej podajemy na zimno jako przekąskę na Sylwestra.

Zalewa octowa do karpia.

Kilka kawałków karpia (nam zostało 5 kawałków)
1 duża cebula,
2 szt. konserwowe
½ marynowana papryka
3 ziarna ziele angielskie,
2 szt. liście laurowe,
kilka ziaren pieprzu,
1/3 szklanki cukru,
1 płaska łyżeczka soli
½  szklanka octu 10%,
3 szklanki wody,

Karp smażony w zalewie octowej, przepis. Ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Wodę z octem zagotowujemy, dodajemy cukier, sól, cebulę pokrojoną w piórka i przyprawy,  obgotowujemy, studzimy.

Na dnie słoja układamy połowę pokrojonego ogórka, paprykę i cebulę, karpia smażonego wkładamy do słoja, na wierzchu kładziemy resztę ogórka, papryki i cebuli.

Zalewamy karpia zalewą octową i zostawiamy w chłodnym miejscu. Na Sylwestra smażony karp w zalewie będzie idealny w smaku,  wyciągamy je ze słoja, układamy na talerzu wraz z marynowaną cebulką, ogórkiem i papryką. Smacznego! Wszystkiego najlepszego w nadchodzącym Nowym Roku!
karp smazony w zalewie octowej

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *