Roladki z łososia z serkiem jogurtowym

Roladki z łososia z serkiem jogurtowym to idealna przekąska na Sylwestra. Uwielbiamy wędzonego łososia i uwielbiamy domowy serek jogurtowy, oba te składniki doskonale się łączą i smakują razem.  Serek jogurtowy ( labneh ) robię regularnie raz w tygodniu, czasami robię z niego kulki i zalewam oliwą, czasem dodaję zioła i smaruję nim kanapki.
Takim serkiem smaruję bagietkę, krążki z pupernikla, dodaję odrobinę solonego (gravlax) lub wędzonego łososia, dla mnie to kanapka idealna!

Tym razem postanowiłam zrobić roladki z łososia z serkiem jogurtowym i podać na Sylwestra, robię je kolejny już raz ostatnio były u nas na Wielkanoc.
Zamiast domowego serka z jogurtu można wykorzystać serek kanapkowy i doprawić go tak jak lubimy, posmarować nim łososia.
łosoś faszerowany

Polecam też inne nasze pomysły wchodzące w skład  Sylwestrowego menu. i zeszłoroczny wpis przygotowany specjalnie na Sylwester 2019:  Przekąski i przystawki na różne okazje

Składniki na roladki z łososia z serkiem jogurtowym:
200 g wędzonego łososia w cienkich plastrach
2 op. (800g) jogurtu greckiego
płaska łyżeczka soli
¼ łyżeczki białego pieprzu
długi szczypiorek do przewiązania
gaza

Jak zrobić roladki z łososia z serkiem jogurtowym?

Sito układamy na misce, wykładamy je świeżą gazą i przekładamy na jej środek doprawiony solą i białym pieprzem jogurt, zostawiamy na 12 godzin na sicie odcedzając z grubsza z serwatki. Następnie brzegi gazy ściągamy razem, skręcamy w sakiewkę, obwiązujemy gumką lub związujemy, zawieszamy nad miską na haku odstawiamy  do całkowitego odsączenia na minimum 24 godziny. Z serka ściągamy gazę i przekładamy do szklanego naczynia, idealnie nadaje się do posmarowania łososia i zrobienia roladek z łososia z serkiem jogurtowym.

Rozkładamy pojedynczo plastry łososia, smarujemy je równomiernie serkiem jogurtowym, zwijamy, związujemy szczypiorkiem i roladki są gotowe!
łosoś faszerowany

Serek jogurtowy można też zrobić bez dodatków smakowych, więc można go wykorzystać do wytrawnych kanapek lub może też być bazą do paschy, sernika, czy też słodkich naleśników.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *