Karp smażony w panierce

karp smażony w panierce

W naszym domu na Wigilię przygotowujemy różne dania z ryb, nie może zabraknąć śledzi, ale i dań z karpia. Karpia kupujemy zawsze kilka. Przygotowujemy karpie na różne sposoby, oprócz karpia w galarecie z rodzynkami, tradycyjnego karpia w galarecie nie może zabraknąć na Wigilijnym stole karpia smażonego, którego przygotowujemy w panierce z bułki tartej. U mnie w domu karp był obtaczany w mące i smażony. Oczyszczonego karpia filetujemy, obtaczamy karpia w bułce tartej i smażymy w panierce w głębokim tłuszczu.

Karp smażony w panierce jest chrupiący, bardzo smaczny. Polecam!

karp smazony w panierce

  • 10 kawałków filetów z karpia
  • 2 sztuki cebule,
  • bułka tarta,
  • 2 łyżeczka soli,
  • pieprz czarny mielony ,
  • 1 szklanka oleju

Przygotowanie:

Oczyszczonego karpia z łusek filetujemy, myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Kawałki karpia solimy, doprawiamy pieprzem, przekładamy plastrami cebuli i pozostawiamy na 24 godz. pod przykryciem, najlepiej w dużej misce na balkonie. Następnego dnia wybieramy z karpia cebulę, karpia już nie doprawiamy, a jedynie karpia obtaczamy w bułce tartej zamiast w mące. Smażymy karpia w panierce w głębokim tłuszczu. Karpia odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.  Jak zostanie kilka kawałków karpia smażonego po kolacji Wigilijnej, to jemy karpia na Boże Narodzenie z tradycyjną sałatką jarzynową.

karp smażony w panierce

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Karp smażony w panierce

  1. Pingback: Karp smażony marynowany - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.