Karp smażony w panierce

karp smażony w panierce

 

W naszym domu na Wigilię przygotowujemy różne dania z ryb, nie może zabraknąć śledzi, ale i dań z karpia. Karpia kupujemy zawsze kilka sztuk. Przygotowujemy karpie na różne sposoby, oprócz karpia w galarecie z rodzynkami, tradycyjnego karpia w galarecie nie może zabraknąć na Wigilijnym stole karpia smażonego, którego przygotowujemy w panierce z bułki tartej bez dodatku jajka. dzień wcześniej Piotrek kroi karpia w dzwonka, doprawia solą i pieprzem, przekłada plastrami cebuli i zostawia na całą noc w misce na balkonie.  U mnie w domu karp był obtaczany w mące i smażony. Oczyszczonego karpia filetujemy, obtaczamy karpia w bułce tartej i smażymy w panierce w głębokim tłuszczu.

Karp smażony w panierce jest chrupiący, bardzo smaczny. Polecam!

karp smazony w panierce

  • kilkanaście kawałków pasków z karpia (dzwonka)
  • 2 sztuki cebule,
  • 2 łyżeczka soli,
  • pieprz czarny mielony ,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Oczyszczonego karpia z łusek filetujemy, myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Kawałki karpia solimy, doprawiamy pieprzem, przekładamy plastrami cebuli i pozostawiamy na 24 godz. pod przykryciem, najlepiej w dużej misce na balkonie. Następnego dnia wybieramy z karpia cebulę, karpia już nie doprawiamy, a jedynie obtaczamy każdy kawałek ryby w bułce tartej zamiast w mące. Karpia w panierce smażymy na głębokiej patelni na oleju z obu stron na rumiano. Karpia odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.  Przeważnie zostaje kilka kawałków karpia smażonego po kolacji Wigilijnej, to jemy karpia na Boże Narodzenie z tradycyjną sałatką jarzynową. 
Jak zostanie więcej kawałków to polecam karpia smażonego w panierce zamarynować, jest pyszny!.

karp smażony w panierce

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Karp smażony w panierce

  1. Pingback: Karp smażony marynowany - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: 12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Skomentuj Maria Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *