Mini frittata z serem i kaparami

Mini frittata z serem i kaparami. Ci co czytają mojego bloga, wiedzą że uwielbiam jajka pod każdą postacią. Propozycja na  pyszną, pełną smaku  mini Frittata z serem i marynowanymi kaparami albo inaczej babeczki / Muffinki jajeczno-warzywne z serem.

Mini frittata z serem i kaparami doskonale się nada na Sylwestra.

 

SKŁADNIKI:

  • 4 szt jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • sól do smaku i chilli,
  • marynowane kapary,
  • ser zółty,
  • 1 łyżka gęstej śmietany,
  • 1 szt. cebula,

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Formę na muffinki wykładamy  papilotkami i wkładamy starty lub pokrojony w kostkę ser żółty i  kapary. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, śmietaną, solą, szczyptą chilli, dodajemy zeszkloną cebulkę, lekko mieszamy. Następnie masą jajeczną wypełniamy papilotki, w której już są kapary i ser. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż frittaty się lekko napuszą i delikatnie przyrumienią. Podajemy np. na rozłożonej na talerzu mieszance sałat , na rukoli i posypujemy dodatkowo marynowanymi kaparami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *