Barszcz czerwony czysty

Barszcz czerwony  jest bardzo aromatyczny, o bogatym smaku, jednocześnie postny, gdyż gotowany jest jedynie na włoszczyźnie. Barszcz jest czysty, łączy smak buraków, warzyw, przypraw, szczególnie czosnku i majeranku.  Idealnie się komponuje do pasztecików, które przygotowuję na Sylwestra i Nowy Rok.

Barszcz czerwony czysty na Wigilię z pasztecikami:

Paszteciki z kapustą i grzybami

SKŁADNIKI:

  • 5 dużych buraków
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 3 marchewki
  • sól morska do smaku
  • 8 suszonych grzybów najlepiej borowików
  • 6 szklanek wody
  • 1-2 szklanki kwasu buraczanego
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka cytryny lub biały ocet winny
  • 1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE:

Obrane warzywa,  zalewamy wodą , dodajemy grzyby suszone, liść laurowy, ziele angielskie, cukier, około 1 łyżeczki soli i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Wlewamy sok z cytryny lub ocet winny, aby barszcz nie stracił koloru, dodajemy buraki obrane ze skórki i gotujemy kolejne 30-40 minut. Przecedzamy. Do wywaru dolewamy kwas buraczany do smaku, dodajemy majeranek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem młotkowanym z kolendrą dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę . Podajemy barszcz z  pasztecikami  z ciasta kruchego z farszem z kapusty i grzybów. Polecam.

Paszteciki z kapustą i grzybami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Barszcz czerwony czysty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.