Pizza to jedna najbardziej znanych potraw kuchni włoskiej. I jak zapewne już zdążyliście zauważyć, pizza często gości na naszym stole. Pizza u mnie ma różną postać: pizza rolls, czy też ma formę małych owalnych krążków, czy też jest kwadratowa o powierzchni blachy do pieczenia. Nieraz moja pizza jest na wysokim cieście, niekiedy jest cienka, zrobiona na płaskim placku z ciasta drożdżowego. Forma pizzy zależy od zachcianek zamawiających;)
Dzisiaj mój syn zamówił pizzę, która wyglądem ma przypominać taką jak z pizzerii, ma być okrągłą na cienkim, niezbyt wypieczonym drożdżowym cieście. Pizza ma być obłożona kiełbasą salami i mieć dużo ciągnącego sera.
No i co? No i wyszła cudowna w smaku, lekka pizza, najlepsza pizza na świecie, jak z najlepszej włoskiej pizzerii 🙂
Składniki:
- 2 szkl mąki pszennej typ 500 na pizzę + trochę do podsypania,
- małe opakowanie suszonych drożdży
- mieszanka ziół włoskich Kotanyi
- 2 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 200 ml wody
- 3 łyżki oleju z czosnkiem i bazylią,
- ser żółty i kiełbasa salami
- szczypiorek
- zielone oliwki z papryczkami
- 1 duży pomidor
- 3 łyżki przecieru pomidorowego (99%)
PRZYGOTOWANIE:
Kiełbasę salami i ser kroimy w paseczki. W rondelku mieszamy wodę z olejem, cukrem, lekko podgrzewamy.
Do misy robota wsypujemy 2 szklanki mąki pszennej, dodajemy suszone drożdże i sól, wlewamy ciepłą wodę, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy kilka minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 15-20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym, podsypujemy mąką i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Blachę smarujemy łyżką oleju, ciasto wykładamy na blachę, wałkujemy, z ciasta formujemy koło, lekko podnosimy brzeg. Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym ( znalazłam takie które ma w swoim składzie 99% pomidorów), posypujemy mieszanką ziół włoskich, rozrzucamy ser i kiełbasę, oraz kostkę pomidorową. Pizze wstawiamy na 10-12 minut do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni C.
Pizzę posypujemy posiekanym szczypiorkiem, możemy pizzę posypać plasterkami zielonych oliwek z papryczkami piri piri.
Smacznego!
Pysznie. Pizza dobra na wszystko. 😉
Wygląda smakowicie! Lubię pizzę z dużą ilością sera i różnych dodatków!
wygląda bardzo smakowicie, moje ciasto nigdy nie wychodzi tak ładnie okrągłe:( pozdrawiam
Agabi to kwestia elastyczności ciasta i jego odpowiedniego rozciągnięcia.
Skorzystałem z Twojego przepisu i … moja pierwsza w życiu pizza wyszła genialnie! 🙂 Normalnie ciasto niemal jak z Dominium. A tyle razy próbowałem przekonać szwagra, który tam pracuje, żeby mi powiedział, jak oni robią ciasto 😛
Jeszcze raz dziękuję, a przepis zapisuję i wieszam na lodówce.
Mariusz, bardzo się cieszę z Twojego komentarza, w końcu po to też założyłam blog, aby dzielić się z czytelnikami sprawdzonymi przepisami:)
Muszę wypróbować ów przepis,ciasto jest najważniejsze…chociaż i dodatki są ważne;-))
Polecam wszystkim 🙂 Ja robię właśnie takie ciasto, jest bezproblemowe i smaczne, dodaję tylko do niego odrobinę gałki muszkatołowej, lubczyk, tymianek i troszkę suszonego czosnku 🙂 Smakuje wyśmienicie 🙂 Spróbujcie 🙂
A jesli nie posiadam metalowej misy robota?
Pingback: Bułki drożdżowe z serem i papryką