Bezowe ciasteczka chodziły za mną od jakiegoś czasu, miałam na nie wielki apetyt. Aż dzisiaj zrobiłam mini bezy z orzechami. Chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku, przepyszne i delikatne. Przepis na ciasteczka bazuje na białkach z dodatkiem posiekanych orzechów laskowych. Ciasteczka są wielkości klasycznego ciastka makaronikowego.
Bezy z orzechami (mini) są idealne do zaspokojenia apetytu na słodycze lub do wykorzystania jako składnik deserów.
3 białka
szczypta soli
100 g cukru pudru
Około 150 g posiekanych orzechów laskowych
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy Winiary
Oziębione białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier wymieszany z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Do ubitej już piany dodajemy posiekane orzechy laskowe (ja stosuję trzepaczkę i szatkownicę Triblade) i delikatnie mieszamy silikonową łopatką. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego z naciętym końcem i wyciskamy masę na blachę w równych odległościach od siebie. Pieczemy 12 – 14 minut pilnując, aby się nie przyrumieniły.
Smacznego.