Ciasteczka z maszynki karbowane. Kiedyś te kruche ciasteczka były bardzo popularne, dzisiaj niestety są już trochę zapomniane. Nie wiem czemu, gdyż są smaczne, kruche i proste. Te kruche, pachnące masłem ciasteczka są pyszne, jak ma się specjalną maszynkę do ciastek można im nadać dowolny kształt. Jeśli nie macie takiej maszynki można je zrobić za pomocą nakładki do ciastek założonej na maszynkę do mięsa- tak robiła te ciasteczka moja Babcia. Ale można je też zrobić inaczej, lepimy z ciasta kulki wielkości orzecha i lekko spłaszczamy tłuczkiem do mięsa, stroną w kratkę lub widelcem jak w tym przepisie na ciasteczka. Moje ciasteczka zrobiłam otworem w kształcie pół gwiazdki. Ciasteczka moczyłam też w roztopionej czekoladzie i obsypałam cukrowymi perełkami. Do przygotowania tych ciasteczek oprócz mąki pszennej wykorzystuję mąkę ziemniaczaną, która nadaje ciasteczkom kruchości.
Warto przygotować je samemu 🙂 Jeśli macie specjalną maszynkę do ciastek, to najwyższa pora, by z niej skorzystać. Dzieci i dorośli kochają te kruche ciasteczka!
SKŁADNIKI na ok. 80 ciasteczek z maszynki:
350 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżka pasty waniliowej
150 g miękkiego masła
2 żółtka
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
rozpuszczona czekolada/polewa czekoladowa
perełki cukrowe
Jak zrobić kruche ciasteczka z maszynki?
Jeśli nie mamy robota kuchennego to wszystkie składniki zagniatamy na stolnicy.
Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy w osobnym naczyniu. Masło ucieramy w misie robota na puszystą masę. Dodajemy śmietanę z żółtkami i pastę waniliową, ucieramy razem. Dodajemy sypkie składniki i wyrabiamy jednolite ciasto.
Ciasto na ciasteczka przekładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 15 minut. Nakładamy cisto porcjami do maszynki do ciastek i wyciskamy podłużne paski, układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez ok. 15 minut, z termoobiegiem ok.8-10 minut. Ciasteczka powinny być lekko złociste. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce. Końcówki ciasteczek maczamy w polewie lub rozpuszczonej czekoladzie i posypujemy cukrowymi perełkami. Smacznego!
Pyszne robię od kilku lat najlepsze jakie mogą być na święta i nie tylko:P