To ciasto z rabarbarem wyszło spod reki Piotra, pierwszy raz miksował wszystko robotem. Dotychczas ciasto z rabarbarem ucierał ręcznie w makutrze. Stwierdziliśmy wszyscy, że takiego dobrego jeszcze nigdy nie zrobił. Ciasto z rabarbarem i kruszonką to jedno z moich ulubionych ciast. Gdy przychodzi sezon letni ścinami rabarbar na działce i często je pieczemy, albo robimy pyszny kompot z rabarbaru. Polecamy też ciasto skubaniec z rabarbarem i babeczki z rabarbarem.
Ciasto z rabarbarem i kruszonką:
Składniki na ciasto:
- 1 kg rabarbaru,
- 1 kostka margaryny palma z murzynkiem,
- 2,5 szkl. mąki,
- 3 szt jajka,
- 1/2 szkl. mleka,
- 3/4 szkl. cukru,
- 15 g proszku do pieczenia
Margarynę rozpuścić. Wyspać 3/4 szklanki cukru do misy robota, dodać margarynę, wbić 3 jajka i dokładnie zmiksować. Wsypać po kolei mąkę małymi porcjami, dodać mleko, pod koniec wsypać proszek do pieczenia i szybko zmiksować. Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułka tartą.
Na ciasto wyłożyć kawałki rabarbaru bez skórki,(jak kto chce może posypać cukrem) posypać drobną kruszonką zrobioną z 3/4 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, 1 torebka cukru wanilinowego Winiary i 1/2 margaryny,na kruszonkę wyłożyć resztki rabarbaru, piec 45 minut w temp. 180 stopni, potem włączyć na 10 minut termoobieg, wyłączyć, niech stygnie w piekarniku.
Pingback: Ciasto z truskawkami i kruszonką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Pycha, uwielbiam z rabarbarem:)tylko jedyny minus,ze je sie bez opamietania:)
Pingback: Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Pingback: Babeczki z rabarbarem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jolu, zrobiłam 🍰. Pychota! Do rabarbaru dorzucilam takze maliny
Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂