Ciasto z truskawkami. Ciasto podwójnie truskawkowe z okazji naszych wszystkich czerwcowych okazji. Aby upiec ciasto zawsze znajdzie się u nas pretekst, ale teraz był pretekst potrójny, rocznica ślubu, urodziny Piotra, moje imieniny, zawsze czymś można wytłumaczyć nadmiar pochłoniętych kalorii;) tym bardziej, że każde z tych świąt miało swoje osobne wypieki.
Ciasto:
8 jajek
1 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 rozpuszczonej margaryny do pieczenia
szczypta soli
15 sztuk truskawek
do wysmarowania tortownicy:
1 łyżka margaryny
1 łyżka mąki
Wierzch:
360 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
20 sztuk truskawek
1 galaretka truskawkowa
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać porcjami cukier, potem żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu wlać rozpuszczoną margarynę , zmiksować, przełożyć do tortownicy, której dno wysmarowano margaryną i obsypano mąką, w ciasto wcisnąć w małej odległości całe truskawki, piec w temp. 150 stopni 40-45 minut. Wystudzić ciasto.
W 100 ml wrzącej wody rozpuścić galaretkę truskawkową, dodać 100 ml zimnej wody dokładnie połączyć i wstawić do lodówki do stężenia.
Ubić śmietanę z łyżką cukru pudru, wyłożyć na ciasto, na śmietanie ułożyć plasterki truskawek a następnie wyciągnąć tężejącą galaretkę i nakładać co kawałek na rant ciasta tak aby galaretka lekko opadała na całej wysokości ciasta,resztę galaretki rozlać po truskawkach. Wstawić do lodówki do schłodzenia.