Aby przygotować ciasto serowo-śmietanowe z truskawkami najpierw musimy upiec biszkopt, jeśli będziecie się trzymali sposobu wykonania i nie zmieniali wymienionych składników to wyjdzie wam idealny.
Ciasto serowo-truskawkowe z truskawkami
Składniki:
- 8 szt. jajek,
- 1 szkl. cukru,
- 1 szkl. mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 łyżki margaryny,
- 1 łyżka mąki do posypania
Blachę 24×36 cm wysmarować (tylko dno) 2 łyżkami margaryny i obsypać 1 łyżką mąki. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać porcjami cukier, cały czas ubijając, jak cukier się rozpuści, dodawać po żółtku, mieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i łyżką mąki ziemniaczanej, powoli dodawać do masy, miksować na mniejszych obrotach. Przełożyć na blachę wysmarowaną margaryną, wysypaną mąką i piec 30 minut w temp. 170 stopni, a następnie włączyć termoobieg na 5 minut. Ostudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Biszkopt przecinamy na dwie części i zaczynamy robić masy, na które potrzebujemy
- 400 g serek homogenizowany waniliowy,
- 3 szt galaretka truskawkowa,
- 330 ml śmietana 30 %,
- 1 łyżka cukier puder,
- 25 dag truskawki
Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, ostudzić, zostawić do stężenia, truskawki odszypułkować pokroić w drobną kostkę.
Pierwszą warstwę ciasta wysmarować masą serową wykonaną z serka z dodatkiem truskawkowej kostki i 250 ml tężejącej galaretki, wymieszać dokładnie łyżką
i wylać na biszkopt, przykryć drugą warstwą biszkopta, wykonać drugą masę: ubić śmietanę 30% z 1 łyżką cukru na sztywno, dodać pozostałą część galaretki, wymieszać mikserem i wyłożyć na biszkopt.
Składniki na wierzchnią warstwę:
25 dag truskawek
1 galaretka truskawkowa
Truskawki odszypułkować i pokroić w plastry, ułożyć na masie śmietanowej wzdłuż blachy, tak aby truskawki zachodziły jedna na drugą, galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody, ostudzić, gdy zacznie tężeć wylać na truskawki i wstawić do lodówki.
Na drugi dzień kroimy i częstujemy gości.
Pingback: Truskawkowy zawrót głowy (deser truskawkowy) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom