Kolorowe babeczki z lukrem

Lubicie puszyste babeczki? Babeczki na dwa kęsy? Czemu nie, są kolorowe i pełne słodyczy od lukru i kolorowych czekoladowych guziczków i posypki cukrowej powodują, że babeczki mówią do nas, zjedz mnie! Smacznego! Można takie babeczki przygotować na Wielkanoc, będą ozdobą koszyka – Święconki.

Składniki:
  • 2 szt. jajka,
  • 125 g margaryny,
  • 15 g proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • cukier waniliowy
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki groszki czekoladowe
  •  1 łyżka posypki cukrowej i czekoladowe guziczki w kolorowej polewie
  • 12 szt. foremki papierowe
  • 5 łyżek cukru pudru

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, na blasze ustawiamy 12 papierowych foremek. W rondelku rozpuszczamy 125 g margaryny, studzimy, dodajemy  jogurt naturalny, wbijamy 2 jajka i za pomocą trzepaczki Triblade dokładnie ubijamy składniki. Wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, mieszamy dokładnie. Mokre składniki z rondelka przelewamy do suchych, mieszamy  ale niezbyt długo, wsypujemy 3 łyżki groszków czekoladowych i  mieszamy za pomocą łyżki i nakładamy do 12 do papilotek do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 25 minut w nagrzanym piekarniku w temp 180C.

Po upieczeniu wyjmujemy babeczki i studzimy.
Przygotowujemy lukier rozcierając cukier puder z wrzącą wodą, jeśli jest za gęsty zwiększamy ilość wody, lukrujemy zimne babeczki, posypujemy dodatkowo kolorowymi, ozdobnymi guziczkami i cukrową posypką.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *