Lubicie puszyste babeczki? Babeczki na dwa kęsy? Czemu nie, są kolorowe i pełne słodyczy od lukru i kolorowych czekoladowych guziczków i posypki cukrowej powodują, że babeczki mówią do nas, zjedz mnie! Smacznego! Można takie babeczki przygotować na Wielkanoc, będą ozdobą koszyka – Święconki.
Składniki:
- 2 szt. jajka,
- 125 g margaryny,
- 15 g proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej,
- cukier waniliowy
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki groszki czekoladowe
- 1 łyżka posypki cukrowej i czekoladowe guziczki w kolorowej polewie
- 12 szt. foremki papierowe
- 5 łyżek cukru pudru
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, na blasze ustawiamy 12 papierowych foremek. W rondelku rozpuszczamy 125 g margaryny, studzimy, dodajemy jogurt naturalny, wbijamy 2 jajka i za pomocą trzepaczki Triblade dokładnie ubijamy składniki. Wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, mieszamy dokładnie. Mokre składniki z rondelka przelewamy do suchych, mieszamy ale niezbyt długo, wsypujemy 3 łyżki groszków czekoladowych i mieszamy za pomocą łyżki i nakładamy do 12 do papilotek do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 25 minut w nagrzanym piekarniku w temp 180C.
Po upieczeniu wyjmujemy babeczki i studzimy.
Przygotowujemy lukier rozcierając cukier puder z wrzącą wodą, jeśli jest za gęsty zwiększamy ilość wody, lukrujemy zimne babeczki, posypujemy dodatkowo kolorowymi, ozdobnymi guziczkami i cukrową posypką.