Owoce na zimę zamrożone, całe mnóstwo jagód, malin i truskawek. Nie mogłam się oprzeć aby w taki upał nie wykorzystać ich do ozdobienia kruchych babeczek. Delikatne kruche babeczki z owocami , kremem i czekoladą to super ciasteczka na jeden kęs, babeczki są urocze. Owoce ułożone są na kremie przygotowanym z bitej śmietany i soku z cytryny. Zastosowałam mrożone owoce. Te babeczki to takie małe urocze słodkości.
Bardzo trudno się powstrzymać aby nie sięgać po kolejną babeczkę.
Składniki:
125 g margaryny
1,5 szklanki mąki
1/3 szkl. cukru
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
krem:
200 ml śmietany 36%
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżki cytryny
gorzka czekolada
maliny do dekoracji
jagody do dekoracji
Przygotowanie:
W misie robota mieszamy sypkie produkty: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Dodajemy margarynę pokrojoną w małe kostki, jajko i zagniatamy ciasto hakiem robota. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. W między czasie smarujemy foremki margaryną i obsypujemy delikatnie w środku mąką. Po wyjęciu z lodówki ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni lub 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok 15 minut, babeczki powinny być jasne. Wyciągamy foremki z piekarnika, gdy przestygną wyciągamy babeczki z foremek. Śmietanę 36 % ubijamy z 1 łyżeczką cukru pudru i sokiem z cytryny, śmietana ma mieć konsystencję kremu.
Babeczki napełniamy kremem. Posypujemy posiekaną czekoladą, jagodami, na środku układamy po jednej malinie, dekorujemy listkiem mięty.
to już chyba klasyk nad klasykami babeczkowych przepisów :] uwielbiam je w każdej wersji, z każdymi owocami, byleby krem pasował odpowiednio :]
pozdrawiam!
Wyglądają super apetycznie. Skusiłbym się na więcej niż jedną.
Pingback: Pomarańczowo-serowo babeczki (Orange&cheese cupcakes) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię