Przepis na mini pączki w cukrze nadziane kremem budyniowym. To włoskie pączki Bomboloni, które obtacza się w cukrze i nadziewa kremem budyniowym. Są pyszne, miękkie, lekkie i puszyste. Bomboloni w odróżnieniu od naszych pączków nie muszą mieć obwódki. Te pączki są drożdżowe, ale małe, obtoczone na gorąco w cukrze z cynamonem po ostudzeniu nadziane kremem. Mini pączki cynamonowe, małe, na drugi dzień wciąż były świeże. Polecam zróbcie je na karnawał, na Tłusty Czwartek i na co dzień, bo nie wymagają zbyt wiele pracy. Jedynie trochę cierpliwości podczas wyrastania ciasta. Ta pyszna słodka posypka z cynamonem i budyniowy krem Wam wszystko wynagrodzi 🙂 MINI PĄCZKI są malutkie, idealne na dwa, trzy gryzy, są tak smaczne i wciągające, że Piotrek nie mógł się od nich oderwać. Gwarantuję, że wszystkim będą smakować, a szczególnie dzieciom. Po upieczeniu nadziewam je kremem za pomocą cienkiej szprycy, ale takie bez kremu też są pyszne. Polecam Wam mój przepis na najlepsze pączki z z domową konfiturą wiśniową i cukrem pudrem albo ekspresowe serowe pączki mini. lub oponki serowe z lukrem.
Składniki na ok. 20 sztuk pączków mini z ciasta drożdżowego:
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mleka
7 g drożdży instant
2 żółtka
3 łyżki cukru
40 g masła roztopionego
1 łyżka rumu
szklanka o poj. 250 ml
Olej rzepakowy do smażenia
½ szklanki drobnego cukru i ½ łyżeczki cynamonu do obtoczenia pączków
Krem budyniowy do nadziewania pączków::
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
2 żółtka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 łyżka mąki pszennej
25 g masła
Przepis na mini pączki, jak zrobić pączki mini:
Drożdże instant wsypujemy do miseczki, dodajemy cukier, mieszamy wlewamy ciepłe mleko, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy żółtka, roztopione masło, wyrośnięty rozczyn, rum i wyrabiamy gładkie ciasto.
2 sposoby formowania mini pączków:
1. Ciasto przekładamy do posmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu ciasto chwilkę wyrabiamy. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości piłeczki do ping ponga i formujemy z nich okrągłe kulki. Kulki układamy na posypanym mąką desce i przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
2. Możemy też wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 2 cm, a następnie z ciasta wykrawać kółka o średnicy ok. 3 cm. Wycięte pączki układamy na posypanej mąką desce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, żeby wyrosły
W garnku lub głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej do temp. ok. 175 stopni C. Pączki mają swobodnie pływać. Wyrośnięte pączki wkładamy partiami na rozgrzany olej i smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony. Usmażone mini pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie jeszcze gorące obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem.
Nadziewamy pączki po obtoczeniu ich cukrem.
Jak zrobić krem budyniowy od podstaw Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną i mąką ziemniaczaną, mieszamy z kilkoma łyżkami mleka, żeby nie było żadnych grudek . Do utartych żółtek dodajemy cukier waniliowy. Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mąkę wymieszaną z mąką, mieszamy i następnie zalewamy nim żółtka, mieszamy. Masę jajeczną wlewamy z powrotem do garnka i gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gładki krem. Pod koniec dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści.. Przykrywamy folią i odstawiamy pod przykryciem do przestygnięcia.
Pączki nadziewamy zimnym kremem budyniowym za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Smacznego!