Oponki serowe

Oponki serowe czyli pączki serowe z dziurką . Czemu tak się nazywają, gdyż wyglądają jak opona samochodowa. Oponki z twarogu są bardzo smaczne, lekkie, chrupiące z zewnątrz i pulchne w środku. Podczas smażenia ładnie wyrastają. To mój najlepszy wielokrotnie sprawdzony przepis na oponki z sera białego, oponki robię od początku lat 80-tych XX wieku  (tak długo żyję) 😉 Dzisiaj zakasałam rękawy, gdyż mój tata miał słodką zachciankę.  Zrobiłam błyskawiczne oponki serowe z twarogu z połowy składników i tak wyszło mi 17 sztuk 🙂 Połowę oponek zrobiłam z lukrem cytrynowym, a resztę posypałam cukrem pudrem. Wyglądają jak moje pączki angielskie, które są już od dawna na blogu, jednak składniki są zupełnie inne.

Polecam też inne słodkie przepisy na pączki:
ekspresowe pączki serowe
mini pączki pomarańczowe
serowe pączki nadziewane frużeliną
Pączki z konfiturą z czereśni.
Pączki z konfiturą z róży.
Pączki z domowymi powidłami.
Pączki angielskie.

Składniki:
250 g  twarogu półtłustego
2  jajka
1,5 szklanki mąki + trochę do podsypania
3 łyżki cukru
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu 10%
1 cukier cytrynowy lub wanilinowy
cukier puder + cytryna do lukru
posypka cukrowa

smalec lub olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować oponki z twarogu?
Rozgrzewamy w garnku smalec lub olej w takiej ilości aby oponki mogły pływać. Oponki są łatwe w przygotowaniu. Do szatkownicy robota przekładamy wszystkie składniki i miksujemy aż do uzyskamy jednolitą masę. Ciasto przekładamy na stolnicę lekko posypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1cm. Z ciasta za pomocą szklanki wykrawamy duże krążki, a następnie w krążkach robimy dziurkę najlepiej za pomocą kieliszka. Resztki ciasta łączymy ze sobą i powtarzamy tą samą czynność. Oponki ostrożnie przekładamy do garnka z wrzącym tłuszczem i smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po wyciągnięciu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem oponki posypujemy cukrem pudrem lub  lukrem, ozdabiamy według uznania. Ja zrobiłam pół na pół. Z kilku łyżek cukru pudru i soku z połowy cytryny zrobiłam lukier cytrynowy i posmarowałam nim połowę oponek i posypałam cukrową posypką, resztę posypałam cukrem pudrem. Smacznego!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *