Pączki mini

Przepis na mini pączki w cukrze. Tym razem polecam Wam mój przepis na delikatne, małe, puszyste pączki mini. Te pączki są drożdżowe, tylko że małe i bez nadzienia, obtoczone na gorąco w cukrze z cynamonem.  Mini pączki cynamonowe, małe, na drugi dzień wciąż były świeże. Polecam zróbcie je na karnawał, na Tłusty Czwartek i na co dzień, bo nie wymagają zbyt wiele pracy. Jedynie trochę cierpliwości podczas wyrastania ciasta. Ta pyszna słodka posypka z cynamonem Wam wszystko wynagrodzi 🙂 MINI PĄCZKI są malutkie, idealne na dwa, trzy gryzy, są tak smaczne i wciągające, że Piotrek nie mógł się od nich oderwać. Gwarantuję, że wszystkim będą smakować,  a szczególnie dzieciom, którym nie zawsze smakuje nadzienie w pączkach. Możecie je po upieczeniu nadziać cienką szprycą, ale takie bez farszu mini pączki są pyszne. Polecam Wam mój przepis na najlepsze pączki z z domową konfiturą wiśniową i cukrem pudrem albo ekspresowe serowe pączki mini. lub oponki serowe z lukrem.
Mini pączki drożdżowe

Mini pączki drożdżoweSkładniki na ok. 20 sztuk pączków mini z ciasta drożdżowego:

1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mleka
7 g drożdży instant
2 żółtka
3 łyżki cukru
40 g masła roztopionego
1 łyżka rumu
szklanka o poj. 250 ml

Olej rzepakowy do smażenia
½ szklanki drobnego cukru i ½  łyżeczki cynamonu do obtoczenia pączków

Przepis na mini pączki, jak zrobić pączki mini:

Drożdże instant wsypujemy do miseczki, dodajemy cukier, mieszamy wlewamy ciepłe mleko, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy żółtka, roztopione masło, wyrośnięty rozczyn, rum i wyrabiamy gładkie ciasto.

2 sposoby formowania mini pączków:
1. Ciasto przekładamy do posmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu ciasto chwilkę wyrabiamy. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości piłeczki do ping ponga  i formujemy z nich okrągłe kulki. Kulki układamy na posypanym mąką desce i przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok.  30 minut.
2. Możemy też wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę  i rozwałkować na grubość ok. 2 cm, a następnie z ciasta wykrawać kółka o średnicy ok. 3 cm. Wycięte pączki układamy na posypanej mąką desce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, żeby wyrosły

W garnku lub głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej do temp. ok. 175 stopni C. Pączki mają swobodnie pływać. Wyrośnięte pączki wkładamy partiami na rozgrzany olej i smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony. Usmażone mini pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie jeszcze gorące obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.