Pączki mini

Przepis na mini pączki w cukrze nadziane kremem budyniowym. To włoskie pączki Bomboloni,  które obtacza się w cukrze i nadziewa kremem budyniowym. Są  pyszne, miękkie, lekkie i puszyste. Bomboloni w odróżnieniu od naszych pączków nie muszą mieć obwódki. Te pączki są drożdżowe, ale małe, obtoczone na gorąco w cukrze z cynamonem po ostudzeniu nadziane kremem.  Mini pączki cynamonowe, małe, na drugi dzień wciąż były świeże. Polecam zróbcie je na karnawał, na Tłusty Czwartek i na co dzień, bo nie wymagają zbyt wiele pracy. Jedynie trochę cierpliwości podczas wyrastania ciasta. Ta pyszna słodka posypka z cynamonem i budyniowy krem Wam wszystko wynagrodzi 🙂 MINI PĄCZKI są malutkie, idealne na dwa, trzy gryzy, są tak smaczne i wciągające, że Piotrek nie mógł się od nich oderwać. Gwarantuję, że wszystkim będą smakować,  a szczególnie dzieciom. Po upieczeniu nadziewam je kremem za pomocą cienkiej szprycy, ale takie bez kremu też są pyszne. Polecam Wam mój przepis na najlepsze pączki z z domową konfiturą wiśniową i cukrem pudrem albo ekspresowe serowe pączki mini. lub oponki serowe z lukrem.
Mini pączki drożdżowe

Mini pączki drożdżoweSkładniki na ok. 20 sztuk pączków mini z ciasta drożdżowego:

1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mleka
7 g drożdży instant
2 żółtka
3 łyżki cukru
40 g masła roztopionego
1 łyżka rumu
szklanka o poj. 250 ml

Olej rzepakowy do smażenia
½ szklanki drobnego cukru i ½  łyżeczki cynamonu do obtoczenia pączków

Krem budyniowy do nadziewania pączków::
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
2 żółtka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 łyżka mąki pszennej
25 g masła

Przepis na mini pączki, jak zrobić pączki mini:

Drożdże instant wsypujemy do miseczki, dodajemy cukier, mieszamy wlewamy ciepłe mleko, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy żółtka, roztopione masło, wyrośnięty rozczyn, rum i wyrabiamy gładkie ciasto.

2 sposoby formowania mini pączków:
1. Ciasto przekładamy do posmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu ciasto chwilkę wyrabiamy. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości piłeczki do ping ponga  i formujemy z nich okrągłe kulki. Kulki układamy na posypanym mąką desce i przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok.  30 minut.
2. Możemy też wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę  i rozwałkować na grubość ok. 2 cm, a następnie z ciasta wykrawać kółka o średnicy ok. 3 cm. Wycięte pączki układamy na posypanej mąką desce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, żeby wyrosły

W garnku lub głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej do temp. ok. 175 stopni C. Pączki mają swobodnie pływać. Wyrośnięte pączki wkładamy partiami na rozgrzany olej i smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony. Usmażone mini pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie jeszcze gorące obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem.

Nadziewamy pączki po obtoczeniu ich cukrem.

Jak zrobić krem budyniowy od podstaw Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.  Mąkę pszenną i mąką ziemniaczaną, mieszamy z kilkoma łyżkami mleka, żeby nie było żadnych grudek . Do utartych żółtek dodajemy cukier waniliowy. Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mąkę wymieszaną z mąką, mieszamy i następnie zalewamy nim żółtka, mieszamy. Masę jajeczną wlewamy z powrotem do garnka i gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gładki krem. Pod koniec dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści.. Przykrywamy folią i odstawiamy pod przykryciem do przestygnięcia.

Pączki nadziewamy zimnym kremem budyniowym za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.