Piernik z serem. Sernik Izaura piernikowa najlepszy przepis.
Wydawało mi się, że upieczenie najlepszego sernika mam już za sobą, ale bardzo się myliłam, ten piernik z serem Izaura przebija smakiem wszystkiego dotychczasowe moje serniki. Aromatyczny, wilgotny, rozpływający się w ustach.
To łaciate ciasto znane jest wszystkim pod różnymi nazwami: jako ciasto cielak, sernik Isaura, ciasto kakaowe z serem, murzynek z serem, murzynek z sernikiem, czy sernik z murzynkiem nazw znam wiele, a dotyczą jednego z najlepszych ciast z dodatkiem sera. Tym razem do ciemnej masy kakaowej dodałam jeszcze przyprawę do piernika (najlepszą), dzięki czemu dwukolorowy sernik piernikowy idealnie wpisuje się w Boże Narodzenie, które obowiązkowo pachnie aromatem pierników.
Sernik Izaura piernikowa jest smaczna, wilgotna i można ją jeść i jeść, po prostu je upieczcie, nie będziecie żałować. Piernikowo- kakaowy murzynek z serem upiekłam na Wigilię, zaś na Wielkanoc czy też w zwykły dzień piekę sernik Izaura bez dodatku przyprawy do piernika jest idealnym ciastem do kawy, jest łatwy i tani.
Ser w tym cieście za każdym razem zachowuje się inaczej i inaczej wygląda, przeważnie rozkłada się na spodzie, ale czasami ser zostaje na powierzchni ciasta, ale sernik Izaura zawsze jest smaczny! Ponadto przygotowany w domu piernikowy murzynek z serem jest bardzo tani.
Polecam też upiec murzynka z serkiem homogenizowanym, jest podobne do cielaka, ale ma ciut inne składniki i proporcje.
Przepis na Piernik z serem, Sernik Izaura piernikowa, blaszka 25 x 34 cm
Składniki na ciemną masę, przepis na murzynek o smaku piernika:
Piernikowa masa:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
½- 1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
½ szklanka oleju
½ szklanka mleka
1 ½ łyżki kakao
1 ½ łyżki przyprawy do piernika
3 łyżki dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Suche składniki przesiewamy do miski. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy do nich mleko, olej i dżem, dosypujemy suche składniki, miksujemy na jednolitą masę. Ciasto na piernikowy murzynek wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy ok. 1/3 ciasta na wierzch.
Masa twarogowa/ masa serowa:
1 kg sera Quark 20% może być ser z wiaderka
2 jajka
½ szklanki cukru
1 opakowanie cukru ze skórka pomarańczową
1/3 szklanki oleju
1 budyń waniliowy op. 40 g
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olejek np. pomarańczowy
do dekoracji: lukier przygotowany z soku pomarańczowego i cukru pudru i posypka
Cukier ucieramy z jajkami i cukrem ze skórką pomarańczową, a następnie dodajemy ser, olej, oraz olejek pomarańczowy. Dokładnie miksujemy składniki. Dodajemy suchy budyń i mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy łyżką najlepiej silikonową.
Na ciemne ciasto nakładamy w małych, ale równych odstępach łyżką masę serową, a następnie resztę ciasta piernikowego Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika w temp. 180°C. Pieczemy przez ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Piernikowy murzynek z serem wyjmujemy, studzimy i np. lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Jak zrobić pomarańczowy lukier do ciasta? Przygotowujemy lukier ucierając cukier puder z sokiem pomarańczowym w kubku za pomocą łyżeczki (ok. 1 szklanki cukru pudru + 2-3 łyżki soku z pomarańczy) (lub sokiem z cytryny). Smarujemy ciasto lukrem, obsypujemy posypką i po ostudzeniu kroimy na porcje.