Sernik idealny, to sernik waniliowy, sernik bez mleka, bez budyniu, bez oleju, czy masła. Nie trzeba do tego sernika ubijać białek! Bez problemu go zrobi każdy, bo cała praca polega na dodawaniu składników do misy i miksowaniu, no i upieczeniu! Sernik, który rośnie wysoko i lekko opada, ale równo i zawsze się udaje. W swoim życiu upiekłam bardzo dużo serników, ale ten sernik jest idealny, najlepszy w smaku, o kremowej strukturze, sernik który będzie wszystkim smakować!
Sernik idealny zawsze się udaje :).
Nie ma śnieżnobiałej powierzchni, brzegi ma lekko pofałdowane, o niezwykłym smaku i kremowej teksturze. Pieczemy go w wysokiej temperaturze. Bez spodu, gdyż spód nie jest potrzebny. Podczas pieczenia rośnie wysoko ponad rant tortownicy, podczas studzenia równo opada, i ma charakterystyczne pofałdowania, które pozostawia papier do pieczenia.
Jest idealny, gdyż jest prosty i łatwy do upieczenia. Sernik domowy nie potrzebuje kąpieli wodnej. Ten sernik nie wymaga żadnego nakładu pracy i zawsze wychodzi. Jest bardzo kremowy od śmietanki kremówki!
Gdy raz spróbujesz, upieczesz go zawsze.
Jak przygotować sernik idealny?
Składniki na tortownicę 25 cm:
1 kg serka u mnie speisequark magerstufe (może być serek z wiaderka, kanapkowy lub trwaróg mielony)
1 szklanka cukru *
1 łyżka pasty waniliowej lub 16 g cukru wanilinowego
6 dużych jajek ( miałam tym razem 3 z podwójnym żółtkiem)
200 g śmietany kremówki 30 %
szczypta soli
1/3 szklanki mąki pszennej*
*Szklanka o poj. 250 ml
Opcjonalnie do dekoracji: masa krówkowa, cukier puder, polewa czekoladowa, bita śmietana, owoce, bakalie itp.
Jak upiec idealny sernik? Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc wyciągamy je wcześniej z lodówki.
Formę tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, aby boki papieru wystawały kilka cm do góry ponad formę.
Do misy miksera wkładamy serek i cukier, dokładnie ucieramy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy pastę waniliową, całe jajka i sól. Ucieramy do otrzymania gładkiej masy serowej. Wlewamy śmietanę kremówkę i miksujemy do połączenia. Na końcu do masy serowej przesiewamy mąkę pszenną i miksujemy aż składniki się połączą. Masa powinna być gładka, ale niezbyt gęsta. Ale nie martwcie się zetnie się idealnie po upieczeniu, gdy postoi w lodówce.
Masę serową przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy sernik w temperaturze 200 º C, bez termoobiegu (funkcja góra- dół), przez około 60-65 minut. Po upieczeniu otwieramy piekarnik, studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika. Sernik podczas pieczenia bardzo wyrośnie, a potem lekko równo opadnie pozostawiając równe brzegi. Powierzchnia sernika powinna być brązowa. Wyjmujemy sernik z piekarnika i gdy wystygnie, wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Ja posmarowałam go masą krówkową o smaku kukułki i obsypałam dodatkowo karmelizowanymi orzechami.
Taki nam smakuje najbardziej, ale można go obsypać cukrem pudrem, zrobić polewę, co tam wolicie. Smacznego :-).
Sernik robi się błyskawicznie. Wyrasta i opada, ale i tak jest wysoki. Mokry, kremowy, pyszny.
Witam, czy blaszka o wymiarach 24x 24 może być albo okrągła o średnicy 24 cm?
Oczywiście, że może być.
Czy można sernik utrzeć w blenderze kielichowymi?
Pozdrawiam
Raczej ciężko potem wyciągnąć, za duzo odpadu