Kuchnia Wschodnia jest niezwykle popularna na całym świecie. A specyfika kuchni dalekowschodniej to nie tylko smak potraw, ale także estetyka podania. Danie musi być piękne, aromatyczne i smaczne. Charakterystyczne dla tej kuchni jest także drobne krojenie składników, gdyż większość posiłków jada się pałeczkami. Satay’e z kurczaka ( szaszłyki) to doskonała przekąska na obiad, przyjęcie, czy propozycja na letniego grilla.
Piersi z kurczaka możemy pokroić w kostkę i nabić na szaszłykówki, ale ja stwierdziłam, że będą fajniej wyglądać ja pokroję je w paski i nabiję na patyczki jak harmonijkę.
Satay z kurczaka z salsą ananasową był bardzo smaczny i warty ponownego przygotowania.
- 1 pierś kurczaka
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- imbir
- sól i chili do smaku
- 4 łyżki sosu sweet chili
- limonka
- szczypta curry
- oliwa
- odrobina sosu piri piri
- świeża kolendra
Przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę z sosu ostrygowego, dodajemy szczyptę curry, trochę startego imbiru, sos sweet chili, sok z limonki, sos sojowy, oraz odrobinę sosu piri piri , oliwę i mieszamy.
Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy w wąskie długie paski. Przygotowaną marynatą nacieramy paski kurczaka, posypujemy posiekaną kolendrą. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków, tworząc jakby fale i smażymy na patelni grillowej kilka minut z każdej strony, w trakcie możemy jeszcze smarować resztkami marynaty.
Szaszłyki z kurczaka podajemy salsą ananasową.
Salsa ananasowa:
– 1/2 świeżego ananasa
– 1/3 czerwonej papryki
– 1/3 pomarańczowej papryki
– 1 banan
– 1 limonka
– sól i chili w młynku
– cukier trzcinowy
Ananasa obieramy ze skóry, kroimy w plastry, a następnie w dość drobną kostkę. Umytą paprykę wydrążamy z gniazdek nasiennych i kroimy w kostkę. Banany również drobno kroimy. Wszystko dokładnie łączymy i skrapiamy sokiem z limonki i dodajemy skórkę z limonki. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru, doprawiamy solą i chili w zależności od upodobań. Wszystko dokładnie mieszamy.
Salsa była bardzo smaczna, soczysta i orzeźwiająca, która doskonale wzbogacała smak szaszłyków z kurczaka.
Pingback: Satay z indyka pikantny - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię