Satay z kurczaka z salsą ananasową

Kuchnia Wschodnia jest niezwykle popularna na całym świecie. A specyfika kuchni dalekowschodniej to nie tylko smak potraw, ale także estetyka podania. Danie musi być piękne, aromatyczne i smaczne. Charakterystyczne dla tej kuchni jest także drobne  krojenie składników, gdyż większość posiłków jada się pałeczkami. Satay’e z kurczaka ( szaszłyki) to doskonała przekąska na obiad, przyjęcie, czy propozycja na letniego grilla.

Piersi z kurczaka możemy pokroić w kostkę i nabić na szaszłykówki, ale ja stwierdziłam, że będą fajniej wyglądać ja pokroję je w paski i nabiję na patyczki jak harmonijkę.

Satay z kurczaka z salsą ananasową był bardzo smaczny i warty ponownego przygotowania.

Satay z kurczaka

Satay z kurczaka

  • 1 pierś kurczaka
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • imbir
  • sól i chili do smaku
  • 4 łyżki sosu sweet chili
  • limonka
  • szczypta curry
  • oliwa
  • odrobina sosu piri piri
  • świeża kolendra

Przygotowanie:

Przygotowujemy marynatę z sosu ostrygowego, dodajemy szczyptę curry, trochę startego imbiru,  sos sweet chili, sok z limonki,  sos sojowy, oraz odrobinę sosu piri piri , oliwę i mieszamy.

Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy w wąskie długie paski. Przygotowaną marynatą nacieramy paski kurczaka, posypujemy posiekaną kolendrą. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków, tworząc jakby fale i smażymy na patelni grillowej kilka minut z każdej strony, w trakcie możemy jeszcze smarować resztkami marynaty.

Szaszłyki z kurczaka podajemy salsą ananasową.

Salsa ananasowa:

– 1/2 świeżego ananasa

– 1/3 czerwonej papryki

– 1/3 pomarańczowej papryki

– 1 banan

– 1 limonka

– sól i chili w młynku

– cukier trzcinowy

Ananasa obieramy ze skóry, kroimy w plastry, a następnie w dość drobną kostkę. Umytą paprykę wydrążamy z gniazdek nasiennych i kroimy w kostkę. Banany również drobno kroimy. Wszystko dokładnie łączymy i skrapiamy sokiem z limonki i dodajemy skórkę z limonki. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru, doprawiamy solą i chili w zależności od upodobań. Wszystko dokładnie mieszamy.

Salsa była bardzo smaczna, soczysta i orzeźwiająca, która doskonale wzbogacała smak szaszłyków z kurczaka.

Satay z kurczaka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Satay z kurczaka z salsą ananasową

  1. Pingback: Satay z indyka pikantny - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *