Czekoladowy budyń ryżowy z owocami po przepisie na waniliowy budyń jaglany to kolejny pomysł na przygotowanie domowego budyniu. Dzisiaj propozycja wykorzystania mąki ryżowej, którą przygotowałam mieląc ryż Basmati. Mój robot w ciągu kilku minut zmielił ryż na mąkę. Oczywiście mąkę ryżową można kupić w sklepie, albo ugotować ryż i zmiksować go po ugotowaniu.
Ryżowy budyń czekoladowy z dodatkiem owoców na bazie mąki ryżowej jest pyszny i zdrowy. Oczywiście można iść na łatwiznę i kupić budyń w torebce, ale taki domowy budyń jest zdrowszy.
Jak przygotować czekoladowy budyń ryżowy z mąki ryżowej?
Składniki
2-3 łyżki mąki ryżowej z ryżu Basmati Lestello lub każdej innej marki
1 szklanka mleka
1 łyżka kakao
1 łyżka cukru lub więcej
owoce mrożone
Przygotowanie: ¾ szklanki mleka zagotowujemy z kakao i cukrem. Do ¼ szklanki wsypujemy mąkę ryżową, dokładnie mieszamy, a następnie powoli wlewamy, cały czas mieszając, do garnka z gotującym się mlekiem. Budyń ryżowy gotujemy przez ok. 4-5 minut. na bardzo małym ogniu, mieszając kilka razy najlepiej trzepaczką. Kiedy budyń ma już gęstą konsystencję, przelewamy go do szklaneczek i dekorujemy owocami i miętą, podajemy. Oczywiście jak nie macie mąki ryżowej to możecie ugotować ryż na mleku z cukrem i kakao, a potem całość zmiksować blenderem i obłożyć owocami, ale to już nie będzie czekoladowy budyń ryżowy tylko ryż z owocami. Smacznego!
Nigdy nie lubiłam czekoladowego budyniu ze sklepu, ani lodów. Ble. Ale od jakiegoś czasu patrzę na to co naturalne i zdrowe, prawdziwe kakao kocham to czemu nie spróbować przepisu. No i cóż mogę powiedzieć? Jest znakomity, pyszny. W wieku 30 lat polubiłam czekoladowy budyń i bardzo dziękuję za przepis 🙂
Proszę 🙂