Kefir doskonale zastępuje jogurt czy śmietankę w deserach. Regularnie piję kefir naturalny, mam swój ulubiony, który ma przyjemny, orzeźwiający smak. Kefir jest również bardzo zdrowy, jest naturalnym probiotykiem. Desery na bazie kefiru są delikatne, lekkie i mniej kaloryczne od tych śmietankowych, czy jogurtowych. Kefir jest doskonałą bazą do różnych deserów, smaki przygotowujemy wg naszych upodobań. Była już na blogu kefirowa panna cotta z syropem pomarańczowym. Dzisiaj postanowiłam do przygotowania tego deseru wykorzystać pierniczki, które piekłam na święta.
I co? I jest pyszny deser piernikowy na kefirze. ten deser to właściwie lekka piernikowa pianka. Wystarczy zetrzeć pierniki z lukrem na tarce i dodać je do masy kefirowej.
Deser piernikowy na kefirze przypomina nam smakiem Święta Bożego Narodzenia.
Przepis na 2 porcje.
300 ml kefiru
150 ml mleka
1 łyżka cukru
1,5 łyżki żelatyny
2 piernikowe serca + 2 pierniczki w kształcie gwiazdek do dekoracji
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami mleka, zostawiamy żelatynę aż napęcznieje. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy napęczniałą żelatyne i gotujemy do rozpuszczenia żelatyny, masę studzimy, następnie dodajemy kefir i połowę startych pierników, mieszamy i przelewamy do szklanek. Zostawiamy do stężenia w lodówce na godzinę.Powierzchnię deseru piernikowego posypujemy resztą starych pierników, dekorujemy gwiazdką piernikową.
Zdjęcie apetyczne, aż jestem ciekawa jego smaku.
Na pewno smaczny 🙂