W tym roku #Somersby stawia ponownie! W 2013 był smak jabłkowy, w 2014 pokazałam Wam nowy jeżynowy smak.
A tym razem testuję kolejny smak, zupełnie niespodziewany: limonka i kwiat bzu, czyli Somersby Elderflower Lime. Nowy wariant smakowy bardzo mi posmakował, ten smak to strzał w dziesiątkę, smakuje mi najbardziej z całej gamy, jest orzeźwiający, delikatnie słodki, pachnący bzem z nutą winogron, doskonale smakuje mocno schłodzony.
#Somersby #Elderflower Lime już niedługo pojawi się w sklepach, musicie sprawdzić ten smak, bo ten smak będzie gwiazdą sezonu letniego!
Z tej okazji przygotowałam dla Was orzeźwiające piwne semifreddo z owocami, czyli deser podobny do lodów, z dodatkiem miodu i śmietanki!
Deser łatwy, prosty i przyjemny do przygotowania, nie trzeba robić specjalnego kremu ani mieszać masy podczas mrożenia. A efekt to gładki blok orzeźwiających, cudownie aksamitnych lodów. Lody nie są za słodkie, o aromacie limonki i kwiatu bzu, z miodem zamiast cukru i jasne od śmietanki. Te lody będą hitem na tegoroczne letnie przyjęcia, są idealne na upalne dni! #Somersby #ElderflowerLime.
Polecam też inne moje przepisy na semifreddo:
– porzeczkowe
– z truskawkami i czekoladą
– czekoladowe
– z jagodami
Składniki:
1 łyżka miodu,
400 ml piwa SOMERSBY Elderflower Lime
2 limonki,
100 ml śmietanki 30%
mrożone owoce (maliny, borówki amerykańskie, poziomki)
W rondelku podgrzewamy miód, aż się rozpuści, wlewamy 400 ml SOMERSBY Elderflower Lime , doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy sok z limonek, gotujemy. Wlewamy śmietankę, przez chwilkę będzie wrażenie, że płyn się zwarzył, ale mieszamy za pomocą trzepaczki i chwilkę gotujemy aż płyn się zredukuje i zacznie się tworzyć delikatne pianka. Wyłączamy, mieszamy i przelewamy do podłużnego pojemnika z pokrywką, studzimy, wrzucamy mrożone owoce i wstawiamy pojemnik do zamrażalnika na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Semifreddo ostrożnie wyciągamy z foremki. Dekorujemy lionką i miętą. Gotowe.
Smacznego!
do mnie paczka dotarła dopiero dziś i tak z ciekawości zerkam, co innym do głowy przyszło. Jestem Jolu pod wielkim wrażeniem – genialny pomysł z tym semmifreddo!
Piwko jest bardzo smaczne nawet bez niczego.
A to jest piwo czy cydr?
Uwielbiam cydr z bzem, z dodatkiem limonki też pewnie jest świetny 🙂
A semifreddo wygląda zachwycająco 🙂