Deser lodowy z jagodami (semifreddo)

Kolejny mój pomysł tym razem na deser lodowy, czyli Semifreddo co znaczy na pół zmrożony „half-frozen” i powstaje poprzez zmrożenie kremu o konsystencji puszystego musu.

Semifreddo jagodowe, czyli pyszny Deser lodowy z jagodami:

deser lodowy z jagodami

Składniki:

330 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
6 żółtek
300 ml jagód leśnych
polewa czekoladowa
1 łyżka mrożonych jagód
mięta

Przygotowanie:

Śmietanę ubijamy na sztywno za pomocą trzepaczki Triblada. W osobnym naczyniu ubijamy trzepaczką na puch żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy do nich ubitą śmietanę i dokładnie miksujemy. Połowę jagód dusimy drobno widelcem i miksujemy z masą, następnie wsypujemy pozostałe jagody i mieszamy całość za pomocą silikonowej łopatki. Masę przekładamy do silikonowej formy i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Wyjmujemy deser na talerz, dekorujemy go czekoladową polewą, posypujemy mrożonymi jagodami, dekorujemy listkiem mięty.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.