Od kilku dni w TV i radio trąbią, że według najnowszych badań możemy jeść #lody bez wyrzutów sumienia. Jedząc lody spalamy ok. 50 kcal, czyli tyle co ma średnio gałka lodów, a więc zjadając 1 gałkę zerujemy ilość zjedzonych kalorii. Te domowe lody przygotowałam z 2 mrożonych dojrzałych brzoskwiń ze skórką i 100 ml śmietanki 30%. Zamiast śmietanki możemy dodać kilka plastrów zamrożonych bananów. Lody jemy bez ograniczeń, bez wyrzutów sumienia, wtedy kiedy mamy na nie ochotę.
Te Proste lody brzoskwiniowe są bez cukru i jajek, lody są naturalnie słodkie, zdrowe i orzeźwiające! Można powiedzieć, że to dietetyczne lody. I najważniejsze, aby je zrobić nie potrzebujemy maszynki do lodów!
Dojrzałe brzoskwinie kroimy w kostkę, przekładamy do pudełka (jeśli zrobimy małą porcję) i wkładamy do zamrażarki, potem wystarczy je wyciągnąć i wraz ze śmietanką zmiksować na gładką masę, mamy błyskawiczne lody. Polecam też przepis na błyskawiczne lody truskawkowe, przygotowywane z mrożonych truskawek, jogurtu i miodu. Jeśli chcemy zamrozić większa partię owoców to polecam zamrozić pojedyncze owoce (truskawki, maliny, jeżyny) lub pokrojone na kawałki (banany, brzoskwinie, morele), aby się nie stykały, potem je zsypać razem do woreczka i wyciągać owoce partiami, tyle ile jest nam potrzebne w danej chwili.
Lody możemy nakładać do wafelków, ja podałam je w szklanych naczyniach, z plasterkami brzoskwiń i listkami mięty, bo po co nam zbędne kalorie z wafli 😉 Smacznego!
Niestety od tego roku muszę pożegnaćsię z białkiem mleka krowiego, więc takie lody to marzenie. A odpowiedz mi, czy dałoby się zrobić je z mleka koziego?
Adrianna mleko kozie ma charakterystyczny smak, który może zmienić smak tych lodów, ja bym jednak proponowała zastąpić śmietankę bananami.
Z powodzeniem można zastąpić mleko krowie mleczkiem kokosowym lub śmietanką kokosową – robię taki wariant lodów z mrożonej żurawiny + jeden zamrożony banan.
Oczywiście, że można. Można też dać mleko kondensowane.
Z mleka kokosowego czy migdalowego wyjda równie smaczne.
na pewno są bardzo smaczne:)
A czy śmietanka ma być wcześniej ubitą? Rozumiem, że miksujemy brzoskwinie blenderem?
Marysiu, nie śmietankę i mrożone owoce miksujemy razem w blenderze.
Pingback: Lody wodne z owocami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię