Przepis na golonkę. Golonka w piwie z warzywami.
SKŁADNIKI:
- 5 małych golonek
- 1/2 łyżeczki soli
- ziarna pieprzu kolorowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- włoszczyzna: 2 marchewki i 1/2 selera
- 5 łyżek chińskiej marynaty pikantnej
- 500 ml piwa jasnegoPRZYGOTOWANIE:
Gotujemy golonki w 600 ml wody z solą i przyprawami: liściem laurowym, zielem i ziarnami pieprzu, gotujemy pod przykryciem 60 minut, a gdy sie płyn zredukuje wlewamy piwo, gotujemy 15 minut. Każdą golonkę smarujemy pikantną marynatą chińską, dodajemy starte marchewki i seler i dusimy pod przykryciem 15 minut, aż zredukuje się płyn tworząc gęstą i aromatyczną mieszankę z warzyw. Wykładamy golonki na talerze obkładając je duszonymi warzywami.