Szynka duszona pikantna jest doskonała w smaku, można szynkę podawać z różnymi dodatkami, ja podałam ją z ryżem.
Składniki:
60 dag szynki wieprzowej
6 łyżek sosu sweet chilli
2 łyżeczki papryki Kotany
1 ząbek czosnku
szczypta chili peperoncini Kotanyi
sól morska ziołowa do smaku
2 łyżki oleju
listki tymianku cytrynowego
300 g ryżu pełnoziarnistego Parboiled Kupiec
Przygotowanie:
Przygotowałam marynatę z 1 łyżki oleju, przeciśniętego przez praskę czosnku, sosu sweet chilli, papryki i chili. Pokroiłam szynkę w plastry, doprawiłam solą morską ziołową.Następnie każdy kawałek szynki smarujemy marynatą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Delikatnie obsmażamy szynkę na patelni z obu stron, podlewamy wrzącą wodą, dodajemy listki cytrynowego tymianku i dusimy około 1 godziny. Gdy woda odparuje zrobi się pyszny pikantny sos. Podajemy z ugotowanym ryż
O widzę, że używasz chili peperoncini Kotanyi, widziałam ostatnio w sklepie na półce i zastanawiałam się nad kupnem. Polecasz?
Polecam, papryczki są całe, ja ucieram je w moździerzu, tylko trzeba uważać by nie dodać zbyt dużo, są bardzo ostre!
Dzięki za odpowiedź. Chyba się skuszę i kupię, lubię ostre przyprawy.